Hlavní obsah

Hvězdy Metropolitní opery se připojily k petici za zachování krumlovské točny

Právo, Jiří Falout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světové hudební hvězdy, působící například v Metropolitní opeře v New Yorku, které ještě ve středu zpívaly před českokrumlovskou točnou v opeře Rusalka, vyjádřily podporu zachování otáčivého hlediště v českokrumlovské zámecké zahradě.

Foto: Petr Mlch , ČTK

Otáčivé hlediště divadla v zahradě českokrumlovského zámku.

Článek

Všichni sólisté totiž připojili podpis pod petici, kterou na podporu točny Jihočeské divadlo (JD) o letošním divadelním létě pořádá a kterou už za první měsíc podepsalo přes 130 tisíc lidí.

„Není stejné místo na světě jako je otáčivé hlediště v parku zámku. Byla by proto nesmírná škoda, kdyby došlo k jeho přemístění a ukončení činnosti. Krok by to navíc byl velmi krátkozraký, protože negativa, která hlediště dnes přináší, jsou daleko menší než kulturní pozitiva,“ řekla sopranistka Julie Makerovová, která ztvárnila v české pohádkové opeře roli Rusalky.

O problematice otáčka v zahradě byl informovaný i tenorista Allan Glassman, představitel prince. I on je pro uchování otáčivého hlediště.

Sto třicet tisíc podpisů pod peticí představuje zhruba trojnásobek z každoroční sezónní návštěvnosti točny. „Tento zájem mě skutečně překvapil. Netušil jsem, že se tolik lidí v současné době postaví za divadelní projekt. A to podpisová akce stále pokračuje,“ sdělil ředitel JD Jiří Šesták.

Na internetové stránce se pak mohou lidé podívat kolik let, dní, minut i sekund aktuálně zbývá k zatím poslednímu termínu odstranění točny v roce 2016. Petice je určená současnému ministru kultury Václavu Riedlbauchovi a vznikla jako reakce na požadavek Národního památkového ústavu doložit zájem veřejnosti o točnu.

Reklama

Související články

Točna bude v Krumlově až do roku 2016

Na 33. zasedání výboru pro světové kulturní dědictví UNESCO v Seville se v úterý jednalo i o divadelní točně v Českém Krumlově. Podle sdělení Zdeňka Nováka,...

Výběr článků

Načítám