Hlavní obsah

Hudební scéna byla letos plná ztrát a nálezů

Právo, Jaroslav Špulák

Letošní rok byl v pop music ve znamení velkých odchodů i návratů, s nadsázkou řečeno ztrát a nálezů. V září ohlásila po 31 letech existence konec americká skupina R. E. M. U nás se s kariérou rozloučily Hana Hegerová, Marie Rottrová a ze zdravotních důvodů i Jarmila Šuláková. Skončili také Faithless, Phil Collins, Grinderman, Westlife nebo naši Eggnoise.

Článek

K zásadním odchodům patří smrt britské zpěvačky Amy Winehouseové, která skonala v červenci. Bylo jí pouhých 27 let. Zemřeli také Cesaria Évora, Jani Lane, Hiram Bullock, Gary Moore, Mike Starr, Scott Columbus, Pavel Vrba a další.

Naopak mezi nálezy je třeba počítat ohlášený comeback Black Sabbath v původní sestavě, návrat Beach Boys, u nás návrat skupiny Wanastowi Vjecy s albem Letíme na Wenuši.

Úspěch pro U2, Kabáty i Tomáše Kluse

Magazín Billboard zveřejnil žebříček interpretů, kteří na svých koncertních turné v období od 1. listopadu 2010 do 8. listopadu 2011 vydělali nejvíc.

Zvítězila irská skupina U2 a její 360° Tour. Všech 44 koncertů, které se ve sledovaném období uskutečnily, bylo vyprodáno a 2 884 972 lidí na nich zaplatilo 293 miliónů dolarů. U nás doma stálo za pozornost jarní turné skupiny Kabát, které se konalo v hokejových halách a bylo téměř vyprodáno. V pražské O2 Areně vznikl záznam, který v listopadu vyšel v podobě DVD i CD.

Mezi nejúspěšnější česká turné třeba započíst i podzimní Divadelní túru Tomáše Kluse. Vyprodal téměř všechny koncerty, několik jich přidal a jeho popularita dosáhla prozatímního vrcholu. Však se také v anketě Český slavík vyšvihl na stříbrnou pozici, hned za Karla Gotta.

Mezi ženami na tom byla tradičně nejlépe Lucie Bílá. Není divu, že její nedávno skončené vánoční turné bylo rovněž nadmíru úspěšné.

Podle dílčích ukazatelů celosvětově nadále klesá prodej nosičů s hudbou, naopak mírně stoupá prodej v digitální podobě. Povšechně vše nasvědčuje tomu, že se muzika stává bonusem a posluchači nejsou ochotni za ni mnoho platit. Živé koncerty jsou výjimkou.

5 nejzajímavějších výstav roku podle Petera Kováče

1. Naumburský mistr – sochař a architekt v Evropě doby katedrál (Naumburg)

2. Leonardo da Vinci na vévodském dvoře v Miláně, obrazy a kresby (NG v Londýně)

3. Konec avantgardy? Od mnichovské dohody ke komunistickému převratu (Městská knihovna v Praze)

4. Skleněné objekty Františka Víznera (Nová síň v Praze)

5. Ötzi 20 – výstava k 20. výročí objevení mumie pravěkého muže (Archeologické muzeum v Bolzanu)

Finanční krize se překvapivě nepodepsala na návštěvnosti letních festivalů. Ve světě se na ty tradiční vždycky chodilo, u nás si ty největší ponechaly dobré renomé. V anketě Festivalové ceny se nejoblíbenějším stal vizovický Masters Of Rock. Světovým hitparádám vládly zejména ženy. Lady Gaga, Adele, Rihanna, Beyoncé a také Florence The Machine, která vydala možná nejlepší album roku – Ceremonials.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám