Hlavní obsah

Harlej: V Lucerně zahrajeme se symfonickým orchestrem

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve dvaadvacátém roce existence vydává pražská rocková skupina Harlej dvanácté studiové album. Jmenuje se Hodný holky zlý kluky chtěj a jsou na něm i okamžiky, které vedou k závěru, že kapela je schopna svůj tradiční zvuk lehce proměnit či posunout.

Foto: archív kapely

Harlej, zleva Tomáš Hrbáček (zpěv), Tonda Rauer (kytara), Libor Fanta (bicí), Milan Hoffmann (kytara) a Kollinss (baskytara).

Článek

„Každý muzikant v sobě má pnutí hrát a skládat písničky, takže motivovat se k nahrání nového alba nebylo těžké,“ řekl Právu kytarista a zakladatel Harleje Tonda Rauer. „Pokaždé je pro nás nicméně výzvou se neopakovat nebo udělat něco, co jsme do té doby neudělali.“

Takovým „novým“ momentem je na albu Hodný holky zlý kluky chtěj třeba závěrečná písnička Parlament. Byť jde o coververzi skladby skupiny Plexis, Harlej ji přijal do repertoáru i s politickým textem, mimochodem velmi nadčasovým.

„Kdysi jsme se dohodli s Petrem Hoškem, že bychom na tribute album Plexis nahráli jejich písničku. Dlouho se to odsunovalo a točilo se vlastně až v době, kdy jsme začali chystat nové album. Na ně jsme hledali nějakou osvěžující skladbu, no a právě Parlament nám připadl příhodný. Líbil se nám i ten politický text, protože jsme do té doby s Harlejem žádný podobný v písních neměli. Tedy kromě skladby Miloš na albu Harlej Krišna, ve kterém byla nadsázka,“ popsal Rauer.

Zajímavé jsou živé smyčce ve skladbě Máme to spočítaný. „Zněly už v písních Proměna a Pověste ho vejš, respektive v jejich nových verzích pro best of album. Pořád šlo ale o skladby, do kterých jsme je přidali později. U Máme to spočítaný mě to napadlo hned. Dlouho jsem kvůli tomu zvažoval, jestli je to písnička pro Harlej ta pravá. Nakonec jsme se ale shodli, že ano, a tak jsme využili toho, že jsme natáčeli v budově, v níž je studio Českého národního symfonického orchestru. Vypůjčit si živý smyčcový kvartet nebyl problém,“ řekl Rauer.

Dodal, že Harlej si zanedlouho zahraje pár skladeb se symfonickým orchestrem. Stane se tak při jeho koncertě 14. října v pražské Lucerně. „Dlouho nás to lákalo. Koncert sice nebude na spojení symfoniků a rockové kapely postavený, nicméně na několik skladeb se při něm na první pohled velmi si vzdálená hudební tělesa spojí,“ vysvětlil.

Na albu Hodný holky zlý kluky chtěj je i písnička Odcházím, duet Harleje s bývalým zpěvákem Vláďou Šafránkem.

Původně vyšla na počinu Musíme se pochválit, máme auto z (M)mostu (2002) a nazpíval ji Šafránek. Se současným zpěvákem Tomášem Hrbáčkem si ji vystřihl při koncertu v pražské Lucerně před dvěma lety, a protože se nadmíru povedla, rozhodli se nahrát ji na desku opět, v nové verzi.

„Největší změnou prošla titulní písnička. Vznikla poté, kdy jsem dostal nápad na jeden kytarový riff. Na něm jsem ji původně postavil, ale následně jsem ji začal předělávat a skončilo to tak, že se v ní ten riff objeví jen jednou, a možná si ho nikdo ani nevšimne,“ usmál se Rauer.

Hodný holky zlý kluky chtěj je tedy album, na kterém fanoušci Harlej bezpečně poznají. On jim nabídne i pár nečekaných okamžiků, kvůli kterým má smysl počin vyslechnout až do konce. Dodejme, že Harlej je na světě od roku 1995. V pátek 17. března začne koncertní turné k novému albu v Karlových Varech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám