Hlavní obsah

Graffiti není jen umění ulice

Právo, kul

Může se to zdát v rozporu, protože graffiti je umění ulice. Ale jen zdánlivě. Unikátní výstava Reverse v pražské DSC Gallery totiž ukazuje, k čemu díky svým někdejším zkušenostem ve svém uměleckém vývoji dospěly některé klíčové postavy naší streetartové scény. Akce potrvá do 30. srpna. Vernisáž proběhla ve středu.

Foto: archív výstavy

Jiří Georg Dokoupil: Bez názvu (2016), sprej na plátně.

Článek

Mezi vystavujícími jsou mimo jiné Epos 257, Masker, Rider, Tron, Pasta, Vladimir 518 i Jiří Georg Dokoupil.

„Vystavují tu stránku své tvorby, kterou sice graffiti nějakým způsobem podmiňuje, ale přímo nevytváří. Přestože se na jednotlivých artefaktech objevuje práce se sprejem, nejenže není podmínkou, ale je spíš výjimkou,“ vysvětluje kurátor výstavy Edmund Čučka. „Výběr je zaměřený na respektovaná jména, která s sebou nesou jistotu přesahu a originálního řešení, přičemž všichni autoři mají za sebou i bohatou galerijní zkušenost.“

Například Jakub Matuška aka Masker, první český writer, který měl samostatnou výstavu ve státní galerii, v rámci Reverse totálně změnil médium. Své figurální kresby převedl do skla. Dlouhodobý guru současné městské vizuální scény, raper Vladimir 518, zase pro výstavu připravil své komiksy.

„Zřejmě největším překvapením je zařazení Jiřího George Dokoupila, protože o jeho graffiti minulosti, která se váže k době po emigraci do Německa, se obecně ví velmi málo,“ konstatuje galerista Petr Šec. Výstava ho představuje jako prvního českého writera vůbec a právě pro tuto příležitost s odstupem několika desítek let nově vzniklo unikátní „graffiti s chybou“, které je představeno ve světové premiéře.

„Výstava Reverse dává prostor různým médiím i generacím tvůrců. Nejde v ní o odvrácenou stranu graffiti, ale naopak o společný prostor, unikátní stopu, která se vrývá do prostoru současného umění a vytváří jeho nový vizuální terén, který má stejně blízko k potagovaným městským fasádám jako čistým stěnám galerií,“ říká ještě její kurátor Edmund Čučka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám