Hlavní obsah

Goldfrapp jsou divadelně kabaretní

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třetí album britské dvojice Alison Goldfrapp (zpěv, syntetizátory) a Will Gregory (syntetizátory), tedy Goldfrapp, nabízí další rozměr její tvorby. Pakliže byla na předešlých počinech spíše snivá než veselá, tentokrát je především teatrální. Vůbec to přitom není nepřirozené, Alison je talentovaná herečka a vývoj soundu formace do tohoto bodu se v podstatě dal čekat.

Článek

Alison je také suverénní vokalistka, vždyť i tentokrát patří jejímu hlasovému projevu ta část alba, které se říká klíčová. Povytáhla svůj hlas ven z uplakaných neútulných barů a tlačí se do kabaretu. Není to tam s tou útulností o moc lepší, ale nové skladby jsou přece jen veselejší, přitom zadumané, tematicky o vztazích jako o jakkoli zpracovatelném příběhu. Hudebně se Goldfrapp dostali do sedmdesátých let. Připomínají skupinu T. Rex, přesněji jejich vokalistu Marca Bolana. Deska má dobrou dramaturgii, je mnohem barevnější než počiny předešlé, a vrstevnatější. Navíc už nevtahuje do nostalgie, ale do posluchačovy duše vhání především pozitivní pocit (ačkoli texty jím příliš nehýří).

Goldfrapp si zachovali image alternativní kapely. S nablýskaným popem pouze koketují - důležitější pro ně je, aby jej shodili, protože písnička by měla mít především náladu. Tady nejde o melodii, ta je druhořadá. Ačkoli, když se povede (Ooh La La, Fly Me Away, Koko)...

"Je to taková glamová fantazie," říká zpěvačka Alison a naráží na glam rock z první poloviny sedmdesátých let. "Už dlouho mě zajímají pestré vokální linky ve stylu sedmdesátek. Marc Bolan to tak dělal, podobně jako Marlene Dietrichová -sexy, nostalgická, tajemná."

Není divu, že koncerty Goldfrapp bývají spojeny s pozoruhodnou podívanou. Vedle tandemu se na pódiu objevují herci, tanečníci a jiní eskamotéři. Trochu kabaret: podívaná, kterou kapela v podstatě dostala i na nové cédéčko.

"Nádhera, ale mrzí mě, že musím být čelem k divákům. Kvůli tomu nevidím, jak za mnou herci létají a co dělají," přiznává Alison.

Goldfrapp: Supernature

Goldfrapp: Supernature EMI, 43:10

Reklama

Související témata:

Související články

Creamfields s Alison Goldfrapp

Potřetí se uskuteční 6. srpna v Roudnici nad Labem festival Creamfields. Na osmi scénách se od 15:00 do soboty šesti ráno představí přes osmdesát účinkujících....

Creamfields chyběla šlehačka

Letošnímu ročníku festivalu Creamfields, který se konal v noci z pátku na sobotu, chyběla skutečná hvězda. Jednu však stvořil - britské Goldfrapp, jejichž...

Výběr článků

Načítám