Hlavní obsah

Creamfields chyběla šlehačka

Novinky,
ROUDNICE NAD LABEM

Letošnímu ročníku festivalu Creamfields, který se konal v noci z pátku na sobotu, chyběla skutečná hvězda. Jednu však stvořil - britské Goldfrapp, jejichž suverénně zvládnuté vystoupení strhlo většinu diváků. Žádná další kapela se však už Goldfrapp nemohla rovnat. DJové sice nabídli několik velmi dobrých setů, ale ani jejich scéna nebyla tak nabitá jako loni.

Foto: Archiv ČPZP
Článek

Goldfrapp jsou známi pár písničkami z rádia, jenže málokdo ví, kdo je zpívá. Na rozdíl od britských ostrovů, kde je skupina populární, u nás o ní ví jen malá skupina lidí. Vystupovat v takovéto situaci jako hlavní hvězda prestižního festivalu není nijak snadné.

Osobně ne příliš příjemná zpěvačka  Alison Goldfrapp se svou skupinou dokázala rychle strhnout publikum. Kapela byla dobře sehraná  a sama Alison není jen zajímavá zpěvačka se slušným hlasem, která dokáže éterickou polohu vystřídat přidrzlým projevem. Je dráždivá a provokativní, a to nejen sexuálně, i když erotiku ve svém projevu nijak neskrývá. Dokáže však být i důrazná a řízná, což byl klad, jímž kdysi oplývala Siouxsie.

Naživo volila důraznější písně postavené na nepříliš složitém, za to však výrazném rytmu, který jim dávat tah. Dvoje klávesy pak vytvářely proplétající se vrstvy podivných ryze elektronických a často až nepříjemně řezavých zvuků, typických pro tzv. "moogové teroristy",  i když v případě Golfrapp britští žurnalisté, kteří si rádi vymýšlejí stále nové nálepky, použili označení "electroclash", jež neevokuje jen srážku elektronických zvuků, ale také odkazuje k punkovým The Clash.

Hodně hip hopu a více dubu

Naopak velkým zklamání bylo torzo Public Enemy, které tvořil rapper Flavor Flav a DJ Lord. Flav si sice přivedl synovce, ale ten mu nebyl skutečným partnerem. Sám však show neutáhl a často skončil u povzbuzování "pražského" publika. Výborný scratcher DJ Lord show zachránit nemohl.

Panjabi MC přišli se zajímavým spojením hip hopu a pákistánské bhangry, jejich DJ spojoval hiphopový rytmus s tradičními melodiemi a jeden ze svou rapperů často přecházel ze skandování do zpěvu v rodném jazyce. Bohužel se však model stále opakoval a po třech skladbách už bylo jasné, co přijde. Tanečníci breaku to nezachránili. Obě skupiny však ukazovaly na jasný trend letošního ročníku - akcentování hip hopu. Tomuto žánru byl dokonce věnován jeden ze stanů, kde vystoupili naši Pragounion a Indy a Wich.

Hip hop však nebyl jediným stylem rozšiřující záběr Creamfileds, neboť pořadatelé si dobře uvědomují, že vlna taneční hudby přece jen trochu opadá. Tentokrát sice nezněla world music, ale oživením byl dub. Maďarský Anima sound system snesl srovnání i se Zion Train. A dubové prvky se objevovaly i u skupin vystupujících v chilloutovém stanu, ty však vzbudily malý zájem publika.

Pouhý průměr

Jeff Mills, Michael Burian, Timo Maas i někteří další DJové byli za svými gramofony suverénní, ovšem chybělo více progrese, kromě techna většinou zněl celkem komerční house, jenž sice měl velkou odezvu u běžných posluchačů, od Creamfields se však přece jen čeká více.

Odsoudit Creamfields jako špatný festival by bylo křivdou, představoval přinejmenším lepší průměr, ovšem to je u akce, která si zakládá na výjimečnosti trochu málo. Spojení Emy Brabcové s 100°C bylo podnětné a Tata Bojs nehráli špatně, ovšem těžko mohou představovat třešničku na dortu. Ti akci léta nedělají.

Anketa

Uspokojil vás letošní ročník festivalu Creamfields?
Ano, byl stejně dobrý jako loni
30,9 %
Celkem ano, i když byl slabší než loni
26,6 %
Ne, zklamal mě
42,5 %
Celkem hlasovalo 473 čtenářů.

Alison Goldfrapp: Miluji festivaly

Před vystoupením na Creamfields odpověděla Alison Goldfrapp Novinkám na několik otázek

Vaše hudba má spíše klubový charakter, jak se vám hraje na festivalech?

Miluji hraní na festivalech a nemyslím na to, že nemají tak intimní atmosféru, naší prací je hrát. Přestože každý večer je jiný, má odlišnou atmosféru, přijde jiné publikum, musím posluchače dostat. Hudbou. Těžko je mohu chytat rukama.

Upravujete nějak písně z desek pro živá vystoupení?

Ani ne, naživo jsou pojaté v podobném duchu jako a albech.

Jakým způsobem skládáte, začínáte od zvuku nebo od textu?

Pokaždé je to jiné, někdy začínám textem, někdy od melodie, někdy píseň vznikne na základě nějaké nebo něčí představy, ale může také vyplynout z jamování. Nejsou pro to žádná pravidla. Pokaždé je to jiné.

Vaše nahrávky jsou velmi propracované. Jak dlouho vám trvá jejích pořízení?

Někdy to jde velmi rychle, skutečně je máme hotové brzy, ale občas nám to trvá dost dlouho. Také je to pokaždé jiné.

Hodně stavíte na zvuku a prolínajících se plochách? Uvažujete, že bystě někdy něco natočila s orchestrem?

My bychom byli hrozně rádi, kdybychom mohli něco takového udělat,. kdyby nám na to někdo dal peníze.

(aš)

Reklama

Související témata:

Související články

Creamfields - taneční hudba se proměnila

Od pátečního odpoledne až do sobotního rána patřila plocha letiště v Roudnici nad Labem druhému ročníku údajně největšímu letnímu festivalu u nás - z Velké...

Výběr článků

Načítám