Hlavní obsah

Gogh jde do dražby, čeká se 40 miliónů dolarů

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světově proslulá aukční síň Christie's hledá kupce na jeden z umělecky nejzávažnějších portrétů zvaný Arlesanka od malíře Vincenta van Gogha. Jde o podobiznu Marie Ginouxové, která vlastnila kavárnu Café de la Gare v Arles, kam malíř chodil se svým přítelem Paulem Gauguinem.

Článek

Nabízený obraz, který vznikl v dubnu 1890, pochází ze sbírky amerického lékaře Harryho Bakwina, jenž ho koupil v roce 1929. O malbě ještě pět týdnů před smrtí napsal van Gogh v dopise Gauguinovi, že má obrovské potěšení z toho, že se mu líbí portrét, který udělal na základě jeho kresby. Díla si tedy mimořádně vážil.

Obraz bezprostředně spjatý s umělcovými osudy se bude dražit v New Yorku 2. května. Organizátoři předpokládají, že cena by mohla dosáhnout nejméně 40 miliónů dolarů. Pro srovnání: Loni stálo nejcennější dílo na světovém trhu 35 miliónů dolarů, shodou okolností šlo o obraz Gauguina. Cena 40 miliónů by v absolutním žebříčku rekordů představovala až 14. místo, ale při současné stagnaci trhu by to byl úspěch.

K nejdražším obrazům van Gogha patří Portrét doktora Gacheta, vydražený v květnu 1990 za 75 miliónů dolarů (prodejní cena byla 82,5 miliónu i s aukční přirážkou, která se do žebříčků nezapočítává), dále Autoportrét van Gogha dražený před sedmi roky za 65 miliónů a Zátiší kosatců prodané před 19 roky za 49 miliónů dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám