Hlavní obsah

George Lucas představil pomstu Sithů

– CANNES
Právo, Věra Míšková

Festivalová neděle patřila v Cannes svého druhu historické události: autor, režisér a producent George Lucas se světovou premiérou Epizody III: Pomsta Sithů rozloučil s šestidílnou ságou Hvězdných válek, jíž věnoval podstatnou část života a vstoupil do dějin kinematografie jako tvůrce jednoho z moderních mýtů. Den předtím oslavil šedesáté narozeniny.

Článek

"Strávil jsem je prakticky celé v letadle do Cannes, ale připít si s přáteli francouzským šampaňským jsem stačil. A předtím jsem trochu slavil doma. Teď se musím rozloučit se svou druhou rodinou, s Hvězdnými válkami. Samozřejmě cítím trochu nostalgie a smutku, ale všechno jednou končí," řekl po dopolední projekci novinářům, kteří jako předvoj večerního slavnostního uvedení přivítali rituálním potleskem úvodní titulky a pak ještě aplausem na "otevřené scéně" narození dvojčat Lukea a Leiy, jež fanoušci znají jako dospělé už téměř třicet let.

V roce 1977 totiž vznikly Hvězdné války, následovaly filmy Impérium vrací úder (1980), Návrat Jediho (1983) a pak až po šestnácti letech začal Lucas ve třech Epizodách (Skrytá hrozba, Klony a Pomsta Sithů) postupně vyprávět, jak to bylo před tím, než původní Hvězdné války začaly.

Dvojí publikum Hvězdných válek

"Fanoušků mají Hvězdné války samozřejmě hodně, ale jsou rozděleni do dvou nesmiřitelných táborů -dost přesně podle věku. Jedněm je víc než pětadvacet let a vyznávají výhradně první sérii. Ti mladší, pod pětadvacet, zase přísahají na Epizody a když se podíváte na web, zjistíte, že jsou vůči sobě navzájem značně nepřátelští," prokázal Lucas dobrou znalost publika, které jeho filmy už tolik let miluje. Patří mezi ně i sami aktéři nové série, velkým milovníkem té původní se ukázal například Samuel L. Jackson, z obdivu se vyznali i Hayden Christensen, který hraje Anakina Skywalkera, a Natalie Portmanová, jež ztvárnila Padmé.

STAR WARS na Novinkách

"Byla to naprosto úžasná zkušenost hrát jednu postavu ve třech filmech a vlastně stárnout spolu s ní," řekla herečka, která je v týmu Hvězdných válek šest let. Podobnou zkušenost ocenil i představitel Anakina Skywalkera Hayden Christensen, jehož postava navíc prochází největší proměnou.

"Proměna dobra ve zlo a zápas demokracie s diktaturou, to je hlavní, co mě na celé sérii od začátku zajímalo. Ta témata jsou věčná," řekl otec Hvězdných válek, které se v Cannes hrály mimo soutěž.

Soutěž zatím bez velkých zážitků

Soutěžní projekce samozřejmě navzdory Hvězdnému válčení pokračovaly, ale žádné velké zážitky zatím nepřinesly. Michael Haneke, který tu před čtyřmi lety dostal Velkou cenu poroty za Pianistku (oceněny byly tehdy i oba herecké výkony Isabelle Huppertové a Benoita Magimela), přivezl svůj nový film Caché, jehož hlavní hrdina pátrá po člověku, který sleduje, natáčí na videokazety, a tím terorizuje celou jeho rodinu. Kazety mu totiž pachatel posílá. Téma je to určitě samo o sobě zajímavé, ale bohužel ne moc zajímavě ztvárněné.

Silný, ale až příliš předvídatelný je příběh italského soutěžního filmu Quando sei nato ... (Když ses jednou narodil...), který vypráví o italském chlapci, jenž se náhodou dostal mezi skupinu běženců. Velké ani nikterak objevné dílo to není, ale rozhodně předčí zatím nejpodivnějšího účastníka hlavní soutěže, hongkongský film Volby, kde se prakticky celou dobu perou a navzájem vraždí dvě gangsterské party.

Slibná jména ještě soutěž čekají, v pondělí představí svou novinku například Dán Lars Von Trier, zítra zase jeden z nejslavnějších amerických nezávislých tvůrců Jim Jarmusch. Zatím se ale zdá, že jakkoli byla skladba filmařských jmen hodně silná, mnozí zrovna nebyli ve vrcholné formě.

Reklama

Související témata:

Související články

Epický FFFILM

Tento týden se budeme věnovat velkofilmu, jehož epický rozměr zastiňuje všechny ostatní. Filmu, ve kterém nadživotní hrdinové svádějí odvážný souboj s osudem...

FFFILM: Star Wars III v českém znění

Ještě než se zastavíme u nového českého filmu ROMÁN PRO ŽENY (který prý není jen pro ženy), můžete si přečíst něco o tom, jak se dělá české znění, včetně...

Výběr článků

Načítám