Hlavní obsah

Galerie u Betlémské kaple nabízí pohled na starou Prahu

Právo, Nikol Tomšejová

V Galerii u Betlémské kaple na pražském Betlémském náměstí začala výstava Praha počátku století. Potrvá až do druhého září. Prahu první poloviny 20. století zachytili ve svých dílech známí autoři té doby, jako například Tavík František Šimon, Jaromír Stretti-Zamponi, Viktor Stretti, František Kobliha, Emil Orlik a mnoho dalších.

Foto: Nikol Tomšejová , Právo

Ve středu čekaly poslední obrazy v galerii na zavěšení před vernisáží.

Článek

„Toto téma a autory jsme vybrali, protože pokud jde o zobrazení Prahy, je to to nejlepší, co se dá lidem nabídnout,“ říká kurátor výstavy Andrej Boloňský. „V létě pravidelně vystavujeme českou secesi. Je to totiž to jediné, co cizincům něco říká.“ dodává.

A právě secesí byli tito malíři výrazně ovlivněni. „Přinesli nové podněty do výtvarného projevu a grafiky. Začali do toho vnášet nový vítr. To je potřeba, aby se umění stalo moderním,“ vysvětluje Boloňský.

Tato generace ovlivněna Mařákovou školou zachycovala atmosféru Prahy počátku minulého století. To je patrné na všech jejich dílech. Už jen z názvu obrazu T. F. Šimona Zimní nálada je jasný záměr autora. Pohled na stromy zasypané sněhem s Hradčany v pozadí vzbuzuje pocit krásného zimního rána. Šimonova díla zachycením noční oblohy plné hvězd, duhy, západu slunce či rozkvetlých sadů působí romantickou atmosférou.

Vystavená díla jsou převážně lepty, dřevoryty a akvatinty.

Reklama

Související témata:

Související články

Temný rytíř vládne českým kinům

Temný rytíř v českých kinech skutečně povstal a zatím nepadá. Za poslední víkend pokračování batmanovské série navštívilo podle údajů UFD 79 993 diváků. Film,...

Výběr článků

Načítám