Hlavní obsah

Frontman The Who: Nesnáším turné, ale nové album chystáme

Novinky, Stanislav Dvořák

Rocková legenda The Who se hodlá rozloučit velkým světovým turné v roce 2015 a pak omezit činnost. Frontman Roger Daltrey zmínil v rozhovoru s magazínem Rolling Stone jako důvod hlavně vysoký věk a potíže s cestováním.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Členové The Who Roger Daltrey a Pete Townsend

Článek

”Bude to poslední velké turné,“ řekl Roger Daltrey magazínu Rolling Stone. Dodal však, že hudby se úplně nevzdá, jen nebude jezdit na turné. „Hodláme dělat muziku, dokud nepadneme, ale musíme být realisti, pokud jde o náš věk. Jezdit turné je strašně fyzicky zničující a my už si musíme stanovit nějaký konec.“

Letos The Who slaví padesát let na scéně, takže v roce 2015 už turné nebude výroční. „Tento měsíc to bylo padesát let, 2015 bude jen další obyčejný rok,“ dodal.

Poslední dobou hráli The Who album Quadrophenia po Americe a Evropě, v budoucnu se hodlají soustředit na výběr největších hitů. ”Lidi nechtějí nové věci. Fanoušci to možná chtějí, ale většina lidí, kteří chodí na koncerty, chtějí slyšet to, s čím vyrůstali. Nic si nenalhávejme. Vždycky prodáme víc lístků, když budeme hrát hity. Tak to je,“ upřesnil Daltrey.

Album bude

Přesto skupina plánuje natočit nové studiové album: „Doufáme, že ho natočíme. Když budem hrát tyhle písničky, budeme to muset udělat na oddělených koncertech a ohlásit to předem. Když lidi budou kupovat hodně lístků - skvělé.“

V budoucnu by prý mohli hrát pár koncertů na jednom místě. Daltrey se netají tím, že nenávidí cestování a neustálé nové hotely.

The Who od počátků v roce 1964 vystupovali jako hluční „rebelové“ destruující nástroje. Za svou kariéru prodali hodně přes 100 miliónů desek. Proslavili se v roce 1965 (hity I Can't Explain a My Generation) a v Americe byla jejich prvním hitem písnička Happy Jack. V následujících patnácti letech vydali slavná alba Tommy, Who's Next, Quadrophenia, The Who By Numbers a Who Are You.

Na konci sedmdesátých let jim umřel bubeník a v osmdesátých letech se Pete Townshend a Roger Daltrey rozhodli skupinu rozpustit. Neutichající volání fanoušků ale způsobilo, že se dali znovu dohromady a i přes některé personální změny existuje skupina dodnes.

Reklama

Výběr článků

Načítám