Hlavní obsah

Fresh Film Fest oslaví páté narozeniny

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jedna z nejvýznamnějších přehlídek studentských filmů Fresh Film Fest - Mezinárodní festival studentských filmů a debutů Karlovy Vary (FFF) letos oslaví páté jubileum. Od 27. do 31. srpna se uskuteční v lázeňském městě v hotelu Thermal. Novinkou je, že organizátoři přidali soutěžní sekci debutů a že všichni studenti budou mít vstup zdarma.

Článek

„Na festival se přihlásilo celkem 931 filmů, což je asi o tři sta více než loni,“ uvedl ve středu umělecký ředitel Jan Stehlík. Vybráno bylo 200 filmů, soutěžit jich bude 60. Nejvíce jsou zastoupeny evropské kinematografie.

Motivem festivalu i všech propagačních materiálů je téma „Green screenu“, tedy „zeleného pozadí“, které umožňuje v televizní a filmové produkci digitální hru s obrazem.

„Budeme hodně pracovat s tímto pojmem, protože otevírá prostor fantazii. Díky němu mohou být tvůrci hraví a tvůrčí. I tím se celý festival vlastně snaží být. Letos jsme otevřeli hravost komukoli, protože kdokoli mohl natočit festivalovou znělku. Nakonec jsme jich vybrali pět,“ řekl Právu ředitel festivalu Martin Pošta.

Dalším symbolem FFF je pětka. Soutěží se v pěti kategoriích - tzv. Hlavní soutěž (hrané a dokumentární snímky), sekce Theatre Optique (sekce animovaných a experimentálních snímků), Centropa (středoevropské snímky), Fresh Generation (soutěž debutů) a nově Kontakt (nezávislé filmy). Zájemci z řad nezávislých filmařů mohou tak zasílat do této soutěže krátké filmy (do 30 minut) společně s přihláškou do 15. července.

Program třeba nabídne v české premiéře letošního vítěze studentského Oscara Na cestě nebo dokumentární epos renomovaného režiséra Spikea Lee Hurikán Katrina: Rekviem o čtyřech dějstvích. Na své si přijdou fanoušci Karla Zemana, klasika českého animovaného filmu. Promítat se budou jeho Vynález zkázy, Cesta do pravěku, Baron Prášil nebo Ukradená vzducholoď, čímž chtějí organizátoři ukázat na souvislosti mezi nejprogresivnějšími trendy v současné studentské tvorbě.

Už v letních měsících na sebe festival upozorní speciální akcí Fresh Film Walk, která se bude konat kromě hlavního města v Brně, Plzni nebo Olomouci. Smyslem této „urban akce“ je „vnést film do městského prostředí“, což znamená, že se na několika budovách budou promítat studentské filmy.

Nebudou chybět ani koncerty, semináře a workshopy. „Několikadenní workshop povede Miloš Tomić, který dělá specifickou animaci. A bude nutné se na něj dopředu přihlásit," dodal Martin Pošta.

Pro nestudenty stojí vstupenky od 150 do 390 Kč. Více informací na www.freshfilmfest.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám