Hlavní obsah

Fotograf Jan Šibík vystavuje v Moskvě

MOSKVA

Retrospektivní výstavu fotografií s názvem Ďábel v nás zahájil v úterý v moskevském Českém centru fotoreportér Jan Šibík, který získal minulý týden 3. místo na World Press Photo za cyklus Tradiční indický zápas.

Foto: Alena Oudová

Dluhová amnestie se týká dlužníků, kteří mají dluh na nájemném a službách nebo mají uzavřenou dohodu o splátkovém kalendáři.

Článek

Více než třicet barevných fotografií z válečných konfliktů vzniklo v uplynulých dvanácti letech. V Rusku fotografuje zhruba deset let, nyní plánuje několik reportáží, mimo jiné o moskevském metru, které se nedávno stalo dějištěm teroristického útoku.

"Mám s tím ale problémy. Lidé jsou citliví a také ze strany policie jsou určité překážky," řekl. Katastrofu v moskevském vodním parku ale nefotografoval. "Je to neštěstí, které se může stát kdekoli. Nerad fotím takové tragédie. Chci poukázat především na bezpráví," zdůrazňuje Šibík.

Za uplynulých deset let na území bývalého Sovětského svazu fotografoval řadu krvavých konfliktů, například války v Podněstří, Abcházii nebo Čečensku. V Rusku ho však zajímají také obyčejní lidé.

"Počátkem 90. let bylo na ulicích Moskvy obrovské množství žebráků a babiček, které se snažily cokoli prodat. Nyní jich výrazně ubylo. Rád bych věřil, že nebyli někam odvezeni a že situace těch chudých se trochu zlepšila. Nelze si ale nevšimnout velkého nárůstu bohatých a extrémně bohatých lidí. Jsou tak bohatí, že nikomu v Česku se o tom ani nezdá," poznamenal.

Demokracie v Rusku se podle něj zlepšila. "Když jsem před deseti lety vytáhl fotoaparát, měl jsem problémy s policií. Dnes už se snaží respektovat demokratické principy, ale nedá se to ještě rovnat s evropskými měřítky," dodává.

Společně s Šibíkem své snímky v Českém centru představil ruský fotograf Valerij Ščekoldin. Černobílé fotografie zachycují především sociální aspekty čečenské války a ukazují utrpení prostých lidí.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám