Hlavní obsah

Fond podpořil film o chlapci prchajícím v roce 1948 přes Šumavu i Blaníka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní fond kinematografie rozdělil mezi osm českých hraných filmů dohromady 66 miliónů korun. Nejvíc - 13,5 miliónu korun - dostane snímek Kryštof režiséra Zdeňka Jiráského o osudu mladíka po únoru 1948.

Foto: Falcon

Tonda Blaník

Článek

Státní dotace putuje i tvůrcům filmu o Janu Palachovi (11 miliónů), který dostal nejvyšší hodnocení od rady fondu. Mezi podpořenými filmy je také adaptace románu Jaroslava Rudiše Národní třída (9 miliónů), celovečerní film Prezident Blaník (5 miliónů) o lobbistovi, navazující na populární internetový seriál, sci-fi Bod obnovy nebo černá komedie Benzína Dehtov režiséra Vladimíra Michálka, informovala Eva Pjajčíková ze Státního fondu kinematografie.

Nejvyšší hodnocení získal projekt Národní třída, charakterizovaný jako „příběh rváče Vandama a dalších postav z prostředí sídlištních nonstopů”. Scénář napsal podle vlastní knihy spisovatel Jaroslav Rudiš spolu s režisérem Štěpánem Altrichterem, pro kterého je Národní třída druhým celovečerním filmem. Altrichterovým debutem bylo oceňované drama Schmitke, které stejně jako jeho nový film vzniklo v česko-německé koprodukci. Celkový rozpočet projektu Národní třída je přes 28 miliónů, z fondu kinematografie dostane devět.

Sedláčkův Palach

Snímek Kryštof, k němuž napsal scénář Kristian Suda, vypráví o dospívajícím chlapci, který se po únorovém puči v roce 1948 stal mnichem a přes Šumavu se pokoušel prchnout z Československa. Dalším historickým snímkem je Jan Palach, film mapující posledních několik měsíců života hlavního protagonisty. Film vzniká k 50. výročí Palachova úmrtí, který se na protest proti letargii společnosti po srpnové okupaci v lednu 1969 upálil. Podle scénáře Evy Kantůrkové jej režíruje Robert Sedláček.

Státní dotaci dostane rovněž snímek Mars, natáčený na simulované kosmické základně na poušti v Utahu, který vypráví o kolonizaci vesmíru. Mezi podpořenými filmy je i „minimalistický observační film o vraždě bez příčiny” Lesní vrah, který podle scénáře Zdeňka Holého natáčí Radim Špaček.

Do výzvy se přihlásilo ještě dalších 17 projektů, které podporu nezískaly. „Tentokrát se sešly velmi vyrovnané a kvalitní scénáře, mezi kterými bylo těžké se rozhodovat,” uvedl předseda rady fondu Přemysl Martinek.

Rada v letošním roce podpořila výrobu celkem 16 celovečerních hraných filmů s většinou českou účastí, mezi něž rozdělila 133 miliónů korun. Většina z nich získala i podporu ve stadiu vývoje.

Reklama

Výběr článků

Načítám