Hlavní obsah

Filmový sektor se po covidu rychle probouzí, hůře je na tom hudba

Podle údajů Státního fondu kinematografie se natáčení filmů a seriálů v roce 2021 dostane na úroveň před pandemií. V roce 2019 u nás, také díky pobídkám, investovaly zahraniční štáby devět miliard korun.

Foto: Warner Bros.

Ryan Gosling u nás natočí thriller The Gray Man (snímek z filmu Gangster Squad – Lovci mafie)

Článek

„Zájem zahraničních producentů byl pouze přibrzděn, v současné chvíli opět evidujeme obrovskou poptávku po natáčení v České republice. Audiovizuální průmysl má velmi silnou schopnost adaptace a rychlého znovuoživení, takže by mohl být i perfektním nástrojem k nastartování zaměstnanosti a podnikání v době pokoronavirové,“ řekla Helena Bezděk Fraňková, ředitelka fondu.

„Řada velkých projektů se natáčí nejen v Praze, ale i v regionech, tedy i pro ně to bude znamenat značné oživení. Připomínám znovu, že zhruba 60 % z těchto investic je utraceno za služby poskytované nefilmovými profesemi, malými a středními podniky,“ dodala Helena Bezděk Fraňková.

RECENZE: Severskému divnohumoru Češi rozumějí

Film

Podle fondu záleží i na tom, zda se podaří stejně jako v roce 2019 navýšit rozpočet systému pobídek z 800 milionů korun alespoň o dalších 500 milionů.

Navýšení financí pro výplatu pobídek na 1,3 miliardy korun bylo nutným krokem právě v dosud rekordním roce 2019, kdy hrozilo, že se od České republiky odvrátí hollywoodská studia, která zde plánovala vyrábět rozsáhlé seriálové projekty. Pro ně je filmová pobídka hlavním faktorem, podle něhož se rozhodují, tvrdí fond.

Internet chrlí seriály

V poslední době je evidentní ohromný kvantitativní růst seriálů z produkce Netflixu, Amazonu a podobně, otázkou ovšem je, jestli ještě vůbec mají nějakou kvalitu.

V ČR se natáčely nebo natáčejí a připravují třeba celovečerní film režiséra Marca Forstera White Bird: A Wonder Story (Lionsgate) s Gillian Anderson a Helen Mirren vyprávějící příběh židovské dívky, kterou ukrývá rodina v okupované Francii, dále seriály, jako například adaptace slavného románu E. M. Remarqua Na západní frontě klid (Netflix) s Danielem Brühlem v režii Edwarda Bergera a třetí řada úspěšného amerického seriálu Hanna (Amazon, NBCUniversal).

„Příběh z období studené války o lásce mezi dvěma špiony odehrávající se ve východním Berlíně, Moskvě a Paříži Operations Totems (Amazon, Gaumont), adaptace stejnojmenného románu Choderlose Laclose Nebezpečné známosti (Lionsgate), apokalyptický seriál Extinction (Sky) nebo celovečerní filmy Netflixu Kosmonaut z Čech, který je adaptací románu amerického spisovatele českého původu Jaroslava Kalfaře s Adamem Sandlerem, a The Gray Man, thriller z prostředí CIA v hlavních rolích s Ryanem Goslingem a Chrisem Evansem nebo pohádka německé televize ZDF Trpaslík Nos. A také výše zmíněné dva největší projekty. Wheel of time s Rosamund Pike v hlavní roli dotáčí první sérii, na kterou naváže hned druhou. Carnival Row s Orlando Bloomem natáčí díly z druhé série,” vyjmenovává za fond Jiří Vaněk.

Sezóna v troskách. Nebude Rock for People, Colours ani Masters of Rock

Kultura

Méně optimismu mají hudebníci a pořadatelé koncertů. Prodej desek nebo CD je v ČR zcela zanedbatelný, nemůže je uživit. Hudebníci žijí z koncertování, které je zakázané. Mnozí už vyčerpali úspory a našli si jinou práci.

Částečně se snaží situaci zachránit občasné drive-in koncerty v autech, jenže ty navštěvuje spíše malé množství fanoušků. Je nepředstavitelné, že by festival pro 20 000 lidí proběhl v autech, ostatně velké festivaly už letos oznámily, že se nebudou konat.

Reklama

Výběr článků

Načítám