Hlavní obsah

Filmové přehlídky pokračují v různých koutech republiky

Právo, Kristýna Čtvrtlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filmový festival mají mnozí spojený s tuzemským nejznámějším v Karlových Varech, který na přelomu června a července zahajuje sezonu. Pozoruhodné přehlídky jsou však rozeseté po celém Česku.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Film v létě láká i ke zhlédnutí pod širým nebem.

Článek

Tradičním nesoutěžním festivalem je Letní filmová škola v Uherském Hradišti, která startuje 26. července a potrvá do 4. srpna. Kromě prezentace aktuální české i zahraniční tvorby klade důraz na osvětu ve filmové historii. Letos se zaměří na oscarového režiséra Williama Wylera, hnutí Francouzská nová vlna nebo slavné i pozapomenuté domácí snímky devadesátých let.

Nejmladší generaci tvůrců podporuje Start Film Fest, který se koná od 10. srpna v Bystřici nad Pernštejnem a od 13. srpna také v Novém Městě na Moravě. Soutěžní přehlídku studentských filmů doplňuje do 17. srpna letní kino s dobrovolným vstupným, které uvede úspěšné snímky Bohemian Rhapsody nebo Ženy v běhu.

U příležitosti premiéry filmu Tenkrát v Hollywoodu si Pražané mohou od 12. do 16. srpna připomenout osobitého režiséra Quentina Tarantina v Bio Oko. Po čtyři večery se v nich budou promítat díla z různých období autorovy více než třicetileté dráhy.

Hrad Křivoklát na Rakovnicku bude od 22. do 25. srpna hostit Noir Film Festival, jenž se soustředí na představení fenoménu filmu noir z různých perspektiv. Tentokrát uvede výběr z rozsáhlé tvorby režiséra Fritze Langa, adaptace próz spisovatele Cornella Woolricha nebo Hitchcockovu Rebeccu ve speciální Blu-ray edici.

Ponurou atmosféru snímků na přehlídce Film a dějiny dokreslí její dějiště, středověký hrad Orlík nedaleko Humpolce. Mezi 23. a 25. srpnem tam budou mít diváci možnost zhlédnout počiny, které přibližují postavení Židů v rozličných etapách naší historie.

Mariánské Lázně ožijí filmem na konci prázdnin. Marienbad Film Festival ve dnech 28. až 31. srpna vzpomene na herce a režiséra Petra Lébla a prostor dá i experimentálně laděným snímkům.

Přehlídky se závěrem srpna nekončí, od 24. do 29. září se odehraje kameramanský festival Ostrava Kamera Oko. Letošní ročník se věnuje zejména juveniliím neboli prvotinám. Namísto dramaturgů nyní o programu rozhodují kurátoři z řad odborníků, ať už publicista Viktor Palák, nebo zpěvačka a skladatelka Monika Midriaková.

Televizní a internetové seriálové tvorbě je zasvěcen festival s hravým názvem Serial Killer (v doslovném překladu sériový vrah), který se ve stejném termínu jako ostravská přehlídka uskuteční v jihomoravské metropoli. Teprve druhý ročník bude reflektovat aktuální norskou tvorbu či seriály určené mladému publiku.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám