Hlavní obsah

Filmová nadace vyhlásila vítěze soutěže o nejlepší scénáře

Novinky, Lucie Sieglová

Ceny scenáristické soutěže Filmové nadace jsou předány. Jako vítězný pro letošní rok byl na karlovarském filmovém festivalu vyhlášen v pondělí scénář mladého režiséra Adama Sedláka s názvem Domestik, za nějž si autor převzal šek na 250 000 Kč. Hodnocení scénářů výborem nadace je anonymní.

Foto: KVIFF

Vítězové soutěže Filmové nadace o nejlepší scénáře, zleva Marek Epstein, Adam Sedlák, Tomáš Vorel a Petr Zelenka

Článek

„Málokdy se u nás urodí tak nekompromisní scénář. Úsporný ve stylu, dokonale seznámený s problémem, přesný v popisu i v pozorování, razantní v názoru, zdrcující v pointě,“ zhodnotil Jaroslav Sedláček, člen výboru nadace.

„Je to příběh z cyklistického prostředí a začal vznikat před dvěma lety, v létě, když jsem se v televizi díval na Tour de France. Tehdy vznikl prvotní podnět. Pokládal jsem si otázky typu co ten cyklista dělá, čím se živí, co dělá, když ujede etapák a tak dále. Odtud vznikla podoba scénáře, jakým je teď,“ řekl Novinkám Sedlák o svém příběhu.

Dalšími oceněnými jsou Tomáš Vorel za scénář s názvem Instalatér z Tuchlovic (příspěvek 220 000 Kč), Petr Zelenka se scénářem s názvem Modelář (180 000 Kč) a Marek Epstein za scénář s názvem Šarlatán (150 000 Kč), přičemž prvně jmenovaný je pojatý v komediálním duchu, ostatní včetně vítězného scénáře jsou dramata.

„Letos oceněné projekty jsou nejen zajímavé, ale i realizovatelné. Podařilo se nám přilákat do nadace zkušenější tvůrce, což je dobrá zpráva pro filmové producenty. Z 89 žadatelů celkem 65 napsalo, že působí jako scenáristé, dramaturgové, režiséři a autoři. Dříve to nebývala ani polovina přihlášených,“ uvedl předseda správní rady Filmové nadace Petr Tichý.

Nadaci tvoří Energetická skupina RWE, Česká televize a Barrandov Studio a šeky vítězům předali zástupci společností předseda správní rady nadace a místopředseda představenstva a generální ředitel Barrandov Studio Petr Tichý, generální ředitel České televize Petr Dvořák, člen správní rady nadace a ředitel komunikace RWE v ČR Martin Chalupský a též předseda výboru nadace Ivo Mathé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám