Hlavní obsah

Film o otci sexuální revoluce Kinseyovi

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký Freud nebo také muž, který otevřel dveře sexuální revoluci. Tak bývá označován Alfréd Kinsey, vědec, který jako první v Americe začal studovat sexuální chování lidí a vydal o tom knihy. V obecném povědomí sice Freudova věhlasu nedosahuje, nicméně leccos může změnit oscarovými nominacemi ověnčený životopisný film Kinsey.

Článek

Kinsey byl původně zoolog, který zkoumal chování vosiček žlabatek. Nasbíral jich milióny a přišel na to, že se od sebe liší. Podobný přístup ke zkoumanému objektu pak zvolil i v druhém vědeckém oboru, jemuž zasvětil život: Po vlastní mírně řečeno nepříjemné sexuální zkušenosti, vyplývající přitom z pouhé zabedněnosti ve věcech sexu (odpovídala jeho prudérné výchově), se pustil do mnohaletého výzkumu. Projel se svými spolupracovníky Ameriku křížem krážem a tisícům Američanů kladl otázky o sexu. Výsledkem jeho práce bylo zjištění, že v sexu se každý chová jinak a nelze tedy stanovit, co je a co ne není normální, pouze co je běžné a co méně obvyklé.

Hmatatelným výsledkem pak byla kniha Sexuální chování muže, jejímž vydáním v roce 1948 způsobil explozi, jež bývá přirovnávána k výbuchu atomové bomby. Kniha se stala bestsellerem, Kinsey hvězdou titluních stránek. Církev šílela, bylo jasné, že prolomení všech tabu je proces nevratný.

Pečlivý scenárista a režisér

Podobně jako Kinsey - s téměř vědeckou důkladností - přistoupil k tématu i scenárista a režisér Bill Condon. Z filmu doslova vyzařuje taková úcta k faktům, že divák může obsah vnímat skoro jako dokument a navíc - pokud toho má zapotřebí - dokonce jako osvětově naučný. Neznamená to přitom, že by film byl suchý natož nudný, má dobrý spád a nepostrádá ani humor, což je obzvlášť příjemné zpestření místy až strohého vyprávění. Šťastné bylo rámování příběhu sexuálním rozhovorem s Kinseym samotným, kdy mu jeho spolupracovníci kladou stejné otázky jako ostatním dotazovaným. Jednak to ozřejmuje metodu jeho práce, jednak to dovolilo účelným a zábavným způsobem přiblížit Kinseyho dětství a mládí.

Co naopak naštěstí film postrádá zcela, je zneužití tématu k jakýmkoliv lascivnostem natož vulgaritě. Jakkoliv tvůrci nezamlčeli, že Kinsey byl i sám sobě "pokusným králíkem" až do té míry, že se nebránil v sexu naprosto ničemu a jen málo praktik nezkusil, hleděli si zároveň až úzkostlivě toho, aby v každém okamžiku zůstali na půdě životopisného filmu o vědci.

Výkon Neesona v roli Kinseyho není strhující

Liam Neeson hraje Kinseyho bohužel jen velmi dobře, nikoliv skvěle. Právě on to s onou úzkostlivou pečlivostí - hrát především vědce, zaujatého problémem - poněkud přehnal, takže pro diváka je obtížné si k němu vytvořit citový vztah a zůstává spíš jen v rovině sledování zajímavého životního příběhu se zajímavou problematikou. Samozřejmě je velký rozdíl mezi úlohou zapáleného vědce a zapáleného muzikanta, ale srovnání s nedávným výkonem Jammieho Foxxe v roli Raye Charlese jasně ukazuje, proč dostal nakonec Oscara právě Foxx. Výborná je ale v Kinseym Laura Linneyová v roli Kinseyho milující, trpělivé, oddané a jen občas vzdorující manželky.

Celý film je příjemně natočený, určitě stojí za vidění, ale jistý odstup a chlad, který z něj vyzařuje, ho dělí o malý kousek od toho, aby přinesl skutečně silný zážitek

Kinsey, USA 2004

Režie a scénář: Bill Condon, hrají: Laura Linneyová, Timothy Hutton, Chris O´Donnell a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám