Hlavní obsah

Filipu Topolovi odhalili v Praze pamětní desku

V Praze v pondělí odhalili pamětní desku k nedožitým 52. narozeninám hudebníka Filipa Topola ze skupiny Psí vojáci. Autorem návrhu je výtvarník Viktor Karlík. Peníze na výrobu a osazení pamětní desky se z iniciativy fanoušků Psích vojáků podařilo získat v rámci crowdfundingu, kde bylo vybráno téměř 76 tisíc korun. Topol zemřel v červnu 2013 ve věku 48 let.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Odhalení pamětní desky k nedožitým 52. narozeninám Filipa Topola v pražské Antonínské ulici

Článek

Pamětní deska je umístěna v holešovické Antonínské ulici na domě, ve kterém Topol žil. Před domem se v pondělí shromáždilo přes pět desítek Topolových příznivců.

„Psí vojáci nám chybí, což dokázal i úspěch sbírky,“ podotkl dlouholetý manažer skupiny Romek Hanzlík.

Citát Žij ten život na pamětní desce pochází z textu Topolovy písně Prší II. „Filip dokázal být jako žiletka, uměl na koncertech říznout do živého, až se nám z toho tajil dech,“ uvedl autor návrhu Karlík.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Pamětní deska k nedožitým 52. narozeninám Filipa Topola

Večer se v divadle Archa na památku umělce uskuteční akce s názvem Sbohem a řetěz, na které vystoupí mimo jiné kapely Furt rovně, Květy, Krchoff, Zuby nehty a Už jsme doma. Koncert se koná z iniciativy Hanzlíka, který se společně s Filipovým bratrem Jáchymem Topolem, Knihovnou Václava Havla, Davidem Skálou a Janem Hazukou stará o Topolův odkaz.

Jednu z nejdůležitějších osobností českého kulturního života posledních let Filipa Topola připomněl před dvěma lety dokumentární snímek Václava Kučery Takovej barevnej vocas letící komety. Snímek o skladateli, textaři, klavíristovi a zpěvákovi skupiny Psí vojáci, jehož tvorba zasáhla tři generace, odkrývá, jak se v jeho životním osudu a postojích odrážela doba před sametovou revolucí i po ní, jeho posedlost hudbou a láska k Mozartovi, ale také jeho závažná nemoc.

Počátky v undergroundu

Skupina Psí vojáci poprvé veřejně vystoupila v roce 1979 na 9. pražských jazzových dnech. Bylo jim tehdy pouhých 13 let, přesto se vzápětí stali předmětem zájmu tehdejší Státní bezpečnosti (StB). Skupina nemohla veřejně vystupovat a účastnila se jen soukromých undergroundových akcí.

Po roce 1989 se Psí vojáci stali oblíbenou koncertní skupinou, kromě klubových koncertů vystoupili na řadě festivalů v Česku i zahraničí. Jejich písně byly použity ve filmu Žiletky režiséra Zdeňka Tyce, kde si Filip Topol zahrál hlavní roli.

Kombinace poetických, syrových a drásavých textů s hrou na klavír činila z jeho projevu neopakovatelný zážitek. Pocházel z umělecké rodiny. Bratr Jáchym je básník a spisovatel, otec Josef Topol byl dramatik a Filipovým dědečkem byl spisovatel Karel Schulz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám