Hlavní obsah

Filharmonie Brno nabízí návštěvníkům předplatné podle vkusu

Brno

Koncertní předplatné podle svého vkusu si mohou pro příští sezónu sestavit brněnští milovníci klasické hudby. Filharmonie Brno své posluchače neomezuje striktně danými cykly a nechává jim volnou ruku ve výběru šesti koncertů, aniž by ztráceli finanční výhody předplatného, řekla mluvčí filharmonie Lenka Němcová.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Filharmonie však nadále nabízí také standardní předplatitelské řady, například symfonické, koncertní a klasické abonmá. Novinkou je cyklus složený ze šesti dopoledních veřejných generálek. Filharmonie tak vyšla vstříc zvláště starším lidem a dojíždějícím, pro které jsou pozdní večerní návraty z koncertů složité. V nabídce je taktéž řada koncertů mladých umělců nebo jazzové předplatné.

Hlavním sólistou nadcházející 59. sezóny je Benjamin Jusupov, izraelský skladatel, dirigent a klavírista původem z Tádžikistánu. Zazní jeho skladby s málo slýchanými nástroji a názvuky středoasijské tradiční hudby, tanga a rocku, a to v podání špičkových hudebníků - violoncellisty Alexandra Kňazeva, flétnisty Matthiase Zieglera a violisty Maxima Rysanova. "Ve své umělecké trojroli se na jednom z koncertů představí i sám Jusupov," uvedl dramaturg Vítězslav Mikeš.

K dalším očekávaným vrcholům sezóny patří prosincová světová premiéra kritického vydání oratoria Epos o Gilgamešovi od Bohuslava Martinů. Připomene 55. výročí skladatelova úmrtí a symbolicky završí Rok české hudby. Ve faustovské kantátě Alfreda Schnittkeho se jako Mefisto představí zpěvačka Iva Bittová, chystá se také provedení kompletního orchestrálního díla brněnské skladatelky Vítězslavy Kaprálové při příležitosti 100. výročí jejího narození.

Zajímavý zážitek slibuje také počínající spolupráce filharmonie s Univerzitním kinem Scala. "Ruský němý film Nový Babylon z roku 1929, příběh nenaplněné lásky odehrávající se na pozadí temné historie Pařížské komuny, doprovodí filharmonici v Besedním domě hudbou Dmitrije Šostakoviče," uvedl Mikeš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám