Hlavní obsah

Festival ukáže graffiti tuzemských i zahraničních autorů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Graffiti českých i zahraničních autorů představí v Praze festival, který se bude věnovat tomuto výtvarnému i sociálnímu fenoménu. Pořadatelé připravili několik legálně pronajatých ploch, kde budou nová graffiti vznikat, uskuteční se přednášky s prezentacemi slavných zahraničních výtvorů i projekce kultovních filmů. Osobně se pak přijedou představit tvůrci, kteří zanechali své stopy na zdech mnoha měst v různých zemích.

Článek

Organizátoři kladou důraz právě na legalitu, chtějí graffiti prezentovat především jako výtvarné umění, nikoli jako adrenalinovou záležitost, kdy pod rouškou tmy vznikají letmé nápisy na domech či vlacích.

První festivalu street artu a graffiti v Praze se bude pod názvem Names Fest konat od 26. srpna do 6. září v prostorách galerie Trafačka a v jejím okolí a v žižkovském kině Aero. Vyvrcholí soutěží o nejlepší dílo a bude pokračovat výstavou v Trafačce až do poloviny října. K celé akci vyjde katalog - dokumentace pomíjivého umění ulice je podle historiků umění zvláště důležitá. Po některých pražských místech s graffiti výtvory provede zájemce jeden z jejich známých tuzemských autorů.

Připravuje se i aukce děl - nikoli ale těch vzniklých přímo na zdi, jak se draží někdy v zahraničních aukcích, ale graffiti vytvořených na plátně, řekla za pořadatele Blanka Čermáková.

Graffiti je nejznámější součástí street artu, umění ulice, ve velkých západních městech se první objevila asi před 30 lety. Později se k pouličním výtvarným projevům přidaly zejména nálepky a nástřiky (stickers & stencils). I ty se stejně jako graffiti už dostaly do povědomí většinové společnosti, rádi po nich sahají i reklamní tvůrci.

I to, že graffiti stále častěji vystupuje z ilegality, vede některé jeho dřívější vyznavače a průkopníky k názoru, že graffiti skončilo s 20. stoletím. Tagy a pozdější obrázky nahrazují ale nové formy pouličního výtvarného projevu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám