Hlavní obsah

Festival pod vysokými pecemi nemá obdobu nejen v tuzemsku

Právo, Aleš Honus

Ve finále už jsou přípravy na jedenáctý ročník hudebního festivalu Colours of Ostrava. V rozsáhlém areálu Dolu Hlubina a vyhaslých vysokých pecí, kde se donedávna vedle sebe těžilo uhlí i tavilo železo, už několik dní vyrůstá několik hudebních pódií, toalety pro téměř 30 tisíc lidí a další nezbytné součásti festivalového městečka.

Foto: Aleš Honus, Právo

Přípravy na Colours of Ostrava jsou v plném proudu, v pondělí vyrostla střecha nad hlavním pódiem.

Článek

Čtyřdenní festival Colours of Ostrava, který začíná ve čtvrtek, dostane letos vzhledem k novému unikátnímu areálu, který byl před deseti lety prohlášen za národní kulturní památku, punc naprosto ojedinělé akce. Nikde jinde se festival takových rozměrů a v tak významném industriálním prostředí nekoná nejenom v tuzemsku, ale ani v celé Evropě. Pořadatelé očekávají vyšší návštěvnost než loni, kdy přišlo zhruba 25 tisíc lidí.

Foto: Aleš Honus, Právo

Přípravy jsou v plném proudu.

„Právě teď se staví hlavní pódium, vyrůstají tribuny k sezení, instalují se mobilní záchody a kropí se trávníky,“ popsal v pondělí aktuální dění ve festivalovém areálu mluvčí Colours Jiří Sedlák. Všem návštěvníkům pořadatelé podle něj doporučují pevnou obuv, protože zejména prostor před hlavní scénou je pokryt štěrkovým povrchem, takže lehké plážové sandály nejsou příliš vhodné. Pořadatelé se zároveň chystají na příjezd prvních hlavních hvězd.

Zpěvačka Janelle Monae bude během koncertu na pódiu malovat
Jiří Sedlák, mluvčí festivalu

„Jako první do Ostravy v úterý přijede seskupení Kronos Quartet s akordeonistou Kimmo Pohjonenem,“ dodal Sedlák. V úterý do Ostravy přiletí také dvorní dirigent zpěváka Antonyho Hegartyho. Slavný britský vokalista, jenž po celý červenec objíždí evropské festivaly, totiž v Ostravě vystoupí v doprovodu Janáčkovy filharmonie.

Před samotným vystoupením tak musí jeho dirigent s ostravským orchestrem odzkoušet program celého koncertu. Pořadatelé se zatím nesetkali s žádnými přehnanými požadavky ze strany hlavních hvězd. Všichni umělci si pouze přejí útulné šatny a kvalitní stravu.

Foto: Aleš Honus, Právo

Přípravy jsou v plném proudu.

„Zajímavostí ale je, že musíme zajistit malířské barvy a plátno pro zpěvačku Janelle Monae, která vystoupí v neděli na závěr festivalu a která bude během svého koncertu malovat přímo na pódiu,“ prozradil Jiří Sedlák.

Kromě již zmíněných umělců jsou hlavními lákadly letošního ročníku například zpěvačky Alanis Morissette a ZAZ, zpěváci Bobby McFerrin a Rufus Wainwright, kapely Animal Collective, Mogwai či legendární jihoafrický trumpetista a zpěvák Hugh Masekela.

Kromě více než stovky koncertů se mohou lidé těšit také na divadla, filmová představení, výstavy či exhibici v tzv. slam poetry. „Celkově se počet programových bodů během čtyř festivalových dní zastavil na čísle 200,“ uvedla ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám