Hlavní obsah

Festival nového divadla nabídne Roštěnky, Erbena i Václava Havla

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Divadelní festivaly ovládnou v září a říjnu Jičín, Jihlavu, České Budějovice či Opavu. Navazují na Malou inventuru Praha, která představuje nejzajímavější české i zahraničí projekty nového divadla. Nové divadlo spojuje tanec a činohru, pohyb, loutky, dokument, hudbu i výtvarné umění.

Foto: Markéta Bendová

Představení Roštěnky u Tiffanyho.

Článek

„Podzimní putování festivalu po českých a moravských městech je přirozeným přenesením dění z metropole do regionů, které podporuje rozvoj živé kultury napříč Českou republikou,“ řekl dramaturg Petr Pola.

Malá inventura začne v Jičíně. Podtitulem šestého ročníku je „Theatrum pictum“, tedy „Divadlo obrazů“. Dramaturg Jiří Vydra vysvětluje: „Ve vybraných představeních bude hrát silnou složku scénografie a vizuální atmosféra, která bude umocněna unikátními prostory barokní valdštejnské lodžie.“

Bohatý program nabídne atmosférické Lázně tvůrčího dua Alžběty a Reného Vitvarových, dále interaktivní performanci Třicet šest dramatických situací ruské autorky Anny Romanové nebo Jenúfu scénografky Terezy Magnanové a hudebníka Michala Cába, kteří pracují s hedvábným papírem a světlem svíček. Festival pak završí Kabaret Velázquez, jehož autorem je divadelník Jan Komárek.

„Historický sál se stane divadelním rámem pro fantasmagorické barokní obrazy a situace inspirované dílem Diega Velázqueze,“ přibližuje dramaturg Vydra. Jako bonus vystoupí zpěvačka Eliza Rickmanová, která podle Vydry „diváky provede bizarním hudebním světem plným podivných příběhů“.

Jihlava: Život u Tiffanyho

„Divadelní soubor Ufftenživot zahájí přehlídku představením Keep Calm, které divákům nabídne univerzální návod k životu. Původní autorská inscenace v režii Jiřího Honzírka Horizont 8 pak reflektuje letošní osmičková výročí. A soubor Anička a letadýlko přiveze na Vysočinu hned dvě představení. Tím prvním jsou Roštěnky u Tiffanyho, zářivá freakshow inspirovaná hlubinami života. Tím druhým je napínavý  příběh ,o sežrané zlaté rybce‘ s poetickým názvem Frutti di mare,“ sdělila za pořadatele Zuzana Kopáčová.

V Českých Budějovicích potěší i malé. „Děti si s námi užijí loutkovou pohádku Dlouhý, Široký a Bystrozraký podle Erbena a těšit se mohou i na divadelní workshop v samoobslužném divadle ,Přijdu hnedʻ,“ láká kurátorka Bára Jílková z pořádající Kredance.

V Opavě uvidí kromě Roštěnek u Tiffanyho představení Ferdinande! režiséra Michala Háby o Václavu Havlovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám