Hlavní obsah

Festival Divadlo Plzeň bude ve znamení severské dramatiky

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Patnáctý ročník Mezinárodního festivalu Divadlo, který se uskuteční v Plzni od 11. do 21. září, nabídne 10 zahraničních a 17 domácích souborů, které uvedou 45 představení nejrůznějších žánrů od činohry přes loutkové divadlo až k opeře a baletu.

Článek

Tematickým svorníkem se letos stane severská dramatika, respektive projekt Nordické a visegrádské divadlo v Evropské unii. Poprvé se na festivalu letos objeví soubory z Norska a Rumunska.

Národní divadlo z norské metropole uvede Ibsenovu Divokou kachnu, jež loni slavila velké úspěchy v New Yorku. Teatrul National z rumunské Kluže se v Plzni představí hrou Sarah Kane Očištění s mimořádně drsnou jevištní výpovědí.

Program festivalu se odehraje ve třech sekcích - divadlo v divadelních budovách, divadlo specifického prostoru, jehož představení se odehrají na nádraží Jižní Předměstí a v Garážích Milénium, a pouliční divadlo, jež letos vzhledem k rekonstrukci plzeňského náměstí Republiky bude zastoupeno pouze sérií performancí z workshopu Tomáše Žižky.

Mozart jako zvláštní bonbónek

Z českých souborů se na festivalu představí Dejvické divadlo, Divadlo Na zábradlí, Divadlo v Dlouhé, ostravská Komorní scéna Aréna a samozřejmě oba domácí soubory - Divadlo J. K. Tyla a Divadlo Alfa.

Zvláštní bonbónek tvoří Mozartova opera La clemenza di Tito, na jejíž cenami ověnčenou inscenaci se diváci zajedou podívat do pražského Stavovského divadla. O patnáctý ročník prestižního festivalu s rozpočtem přibližně 14 miliónů Kč je velký zájem a řada představení je již nyní zcela vyprodána.

V rámci festivalu se uskuteční i minikonference na téma Nordické divadlo - Proč překládat a uvádět severskou dramatiku? a výstava fotografií z pozůstalosti Thomase Bernharda.

Reklama

Související témata:

Související články

Festival Divadlo uvede devět zahraničních hostů

Devět zahraničních a čtrnáct domácích inscenací představí 15. ročník Mezinárodního festivalu Divadlo, který se uskuteční od 11. září v Plzni. Již tradičně...

Výběr článků

Načítám