Hlavní obsah

Festival Divadlo nabídne hry předních režisérů

Právo, rh

Mezinárodní festival Divadlo 2015 přinese výběr z toho nejlepšího, co se na domácí scéně urodilo během posledního roku, a zároveň inspirativní inscenace zahraničního divadla. Letošní ročník je součástí projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury a začne 9. září.

Foto: ČTK

Režisér Michal Vajdička

Článek

Polský režisér Krzysztof Warlikowski je autorem inscenace (A)pollonia, která vznikla ve varšavském Nowem Teatru a přináší na základě nejrůznějších textů od antiky po současnost reflexi hlavních témat 20. století včetně hrdinství z pohledu polské společnosti. (A)pollonia se odehraje v novém prostoru DEPO2015.

Z berlínské Schaubühne se v Plzni objeví netradiční přetlumočení Ibsenovy hry Nepřítel lidu v režii Thomase Ostermeiera, jež prošlo úspěšně festivalovými jevišti během posledních tří let. Straussovou operetou se volně inspiroval maďarský režisér Kornel Mundruczó pro inscenaci Netopýr, která vznikla ve varšavském divadle TR a dotýká se otázky práva na ukončení života v absurdní i groteskní podobě.

Ověnčena řadou cen přijíždí do Plzně islandská inscenace Brin/Vlnolam přinášející naturalistické drama odehrávající se na palubě rybářského škuneru. Hlavní část programu pak 13. září ukončí inscenace Laskavé bohyně podle románu Jonathana Littela v podání hereckých hvězd činohry Slovenského národního divadla, jež v režii Michala Vajdičky získala cenu Dosky za nejlepší režii i inscenaci roku 2014.

Slovenskou divadelní scénu zastoupí i inscenace Teatru Tatro Mistr a Markétka s cirkusovou adaptací Bulgakovova románu. Z domácích inscenací nabídne festival mimo jiné Požitkáře pražského Divadla Na Zábradlí, Bratry Karamazovy pražského Činoherního klubu, Mrtvé nebo také Brechtovu Svatbu Slováckého divadla z Uherského Hradiště.

Včetně doprovodného programu nabídne akce do 17. září 41 představení deseti zahraničních a osmnácti našich souborů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám