Hlavní obsah

Festival Beseda u Bigbítu se přesunul na rok 2021

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořadatelé letního festivalu Beseda u Bigbítu se kvůli stále nejasné situaci kolem hromadných akcí rozhodli festival raději odsunout na rok 2021.

Foto: Luba Mrkvica

Beseda u Bigbítu

Článek

Zmenšení festivalu se pořadatelům nezdá jako vhodné řešení, protože by znamenalo nemalou finanční ztrátu. Za konečným rozhodnutím vedle finančních důvodů a stále nejasných pravidel pro pořádání živých produkcí stojí také obavy obyvatel z regionu, z nichž mnozí si festival v současných kulisách vůbec nedokážou představit.

Ředitel festivalu Pavel Uretšlégr už počátkem května v rámci projektu #zazivouhudbu inicioval otevřenou výzvu několika středních a menších festivalů ministru kultury Lubomírovi Zaorálkovi a ministru zdravotnictví Adamovi Vojtěchovi, aby od vlády získal jasné stanovisko, za jakých podmínek by akce v létě mohla být realizovatelná. Následně téma přímo s ministrem kultury Zaorálkem řešil také prostřednictvím videokonference. „Pan ministr Zaorálek byl velmi vstřícný a v nejoptimističtější verzi zmínil číslo až 1500 návštěvníků. Tato naděje však brzy vzala za své, když ministr zdravotnictví Vojtěch předpokládaný výhled snížil na letní tisícovku, která už patrně nebude překročena,“ sdělil Uretšlégr.

„Řešili jsme několik scénářů a dramaturgických plánů. Uvažovali jsme také o možné variantě pro 1000 lidí, což včetně produkce a vystupujících představuje zmenšení kapacity festivalu o více než polovinu. Se vší zodpovědností jsme přemýšleli o tom, jak krizovou situaci vyřešit po stránce finanční a současně bezpečnostní, aby se nejen návštěvníci a účinkující, ale také občané Tasova necítili ohrožení,“ dodal.

Slavná společná deska Claptona a B. B. Kinga vychází s bonusy

Kultura

„Festival bohužel ani při nejoptimističtější variantě nejsme schopni uspořádat bez finanční ztráty v řádech statisíců korun. Klíčové výdaje na produkci tvoří fixní náklady, úspora spojená s omezením programu na české a slovenské umělce situaci neřeší.”

Osmadvacátý ročník festivalu Beseda u Bigbítu proběhne 6. - 7. 8. 2021. Vstupenky na letošní ročník budou platné příští rok, ale je možné je i vrátit. Pořadatelé prosí veřejnost, aby raději vstupenky nevraceli, protože už teď festivalu vznikla řada nákladů. Vstupenky na příští ročník jsou k dispozici na portálu GoOut.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám