Hlavní obsah

Encyklopedie heavy metalu ohromí rozsahem

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nakladatelství BB Art vydalo knihu pro příznivce té nejtvrdší odnože rockové hudby. V překladu publicisty Romana Lipčíka vyšla Heavy Metal Encyklopedie, jež na první pohled ohromí svým rozsahem, výpravou, objemem a spoustou nádherných barevných fotografií.

Článek

Uznávaný newyorský hudební publicista Daniel Bukszpan se na třech stech stránkách zabývá historií heavymetalové hudby od začátku šedesátých let do současnosti. Píše o jejím příchodu na svět, o skupinách a sólistech, kteří jí dávali formu, a zasazuje sled událostí do kontextu.

V encyklopedické části sleduje vzestupy a pády více než dvou stovek nejuznávanějších heavymetalových skupin, uvádí jejich základní údaje a odkazuje na jejich alba. V tematické části se zabývá podžánry heavy metalu, píše o rivalitě mezi skupinami a přidává k tomu historky o nepřátelství mezi skupinou Black Sabbath a jejím zpěvákem Ozzym Osbournem, kapelou Van Halen a Davidem Lee Rothem i skupinami Megadeth a Metallica. Popisuje rovněž heavymetalovou módu, představuje nejlepší stylové časopisy, nahrávací společnosti i žánrová rádia a samozřejmě neopomene heslo sex, drogy, rock´n´roll, nejdůležitější v historii rocku vůbec.

Diskutabilní je závěr knihy, ve kterém Bukszpan představuje žebříčky deseti "nej" v různých heavymetalových oblastech. Platí totiž, že co fanoušek či odborné médium, to jiný názor. Navíc je všeobecně známo, že heavymetaloví fanoušci byli vždy velmi vyhranění a méně tolerantní vůči tomu, co nepřijali za své.

Bez ohledu na to je ale Heavy Metal Encyklopedie dílem pozoruhodným, graficky skvěle odvedeným - a co do hmotnosti těžkým.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám