Hlavní obsah

Eminem, Pulp, Jarre i Seal na DVD

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani v letních měsících se vydavatelství neodmlčela. Některá nabídla k vidění a slyšení zajímavé DVD kolekce. Ve dvou případech tvoří jejich součást i CD. Tento trend je projevem snahy vydavatelů přimět posluchače k legální koupi nosiče pestrostí a úplností nabídky.

Článek

The Anger Management Tour (Universal Music) je záznam koncertu bílého rapového krále Eminema a jeho přátel. Uskutečnil se v rámci stejnojmenného koncertního turné v roce 2002 a stvrzuje zásluhy, které Eminem má.

Ač je to muž velmi kontroverzní a s některými jeho postupy normální člověk sotva souhlasí, vytáhl rap z podzemí na boží světlo. Kdo ví, jestli mu jsou zato praví černí pouliční rappeři vděční, skutečností ale je, že koncertní záznam byl pořízen v obrovské naplněné hale s pódiem, za které by se nestyděly ani největší hvězdy světové pop music. Paradoxní je, že Eminemova kohorta koncert v takovém prostoru snadno utáhla a publikum spolupracovalo tak nadšeně, jako by Queen zpívali We Are The Champions někde v Hyde Parku.

V nabídce jsou koncertní verze skladeb Stan, The Way I Am, Kill You a další a vedle hlavní hvězdy se na scéně objeví také D12, Obie Trice, 50 Cent a G Unit. Vedle skvělého koncertu je na nosiči mnoho pohledů do zákulisí turné i překvapení.

Retrospektiva Pulp a aktuální Seal

Britská skupina Pulp má své nejlepší období už zřejmě za sebou. Patřila k základní stavebním kamenům tzv. britpopu, který budovala už od hlubokých osmdesátých let. Než se totiž dostala na vrchol popularity, od roku 1981, kdy v Sheffieldu vznikla, musela projít zákrutami pokusů a omylů. Fenomén návratu britského rocku k písničkám vycházejícím ze šedesátých let jí ovšem dal zapravdu.

Na DVD Ultimate Live (Universal Music) jsou dva koncerty, lahůdky pro milovníky britpopu i kapely samotné. První byl pořízen v Brixton Academy 21. prosince 1995. Následující srovnávací o tři roky později ve skvělé atmosféře festivalu v londýnském Finsbury Parku 25. července.

Aby toho nebylo málo, další položku nosiče tvoří videodokument z pobytu skupiny v Japonsku, který je vkládán do koncertního záznamu.

Letošní dubnový koncert londýnského zpěváka nigerijsko-brazilského původu Seala v Praze přes svou komorní atmosféru dokázal, jak silné jeho skladby v živém provedení jsou.

Loni v Paříži, odkud je záznam DVD a CD Live In Paris (Warner Music), přehrál své klíčové kompozice s regulérní kapelou v patách. 6. července propagoval v tamní Olympii podařené album Seal IV a z pódia nabídl novinky i takové hity, jakými nesporně jsou Crazy, Love"s Divine či Get It Together.

Černý obr s ledovým klidem krále pohazoval své hudební perly divákům a zpíval je, jako by o nic ten večer nešlo. Přitom se z jeho hlasu a projevu vůbec ani na okamžik nevytratila potřebná energičnost a naléhavost.

Za Jarrem do Číny

Komplet Jarre In China (Warner Music) nabízí nejenom digitálně remasterovaný záznam dvou koncertů v Číně, ale také bonusové CD a graficky zajímavě zhotovený obal.

V roce 1981 vystoupil Jean-Michel Jarre jako první hudebník ze Západu v Číně. V roce 2004 se tam vrátil se 70 tunami aparátu, aby svým koncertem otevřel tzv. "Rok Francie". Představil se v Zakázaném městě a vystoupil spolu s čínským lidovým orchetrem, pěveckým sborem i tamními operními pěvci.

Na kompletu jsou záznamy obou koncertů vyzdobené filmovými dokumenty i komentářem samotného hudebníka. Tím, že jsou koncerty nahrané na tak zajímavém místě světa, ztrácí se i jejich faktická nudnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám