Hlavní obsah

Dvě stě padesát šest minut aristokratické zábavy

Právo, Ilja Kučera ml.

Současně s tištěnou podobou vyšla v těchto dnech i audioknižní verze dalšího z řady humoristických příběhů Evžena Bočka o mladé aristokratce Marii Kostkové z Kostky, tentokrát pod názvem Aristokratka u královského dvora. Jedná se o páté pokračování fiktivního deníku devatenáctileté šlechtičny, která se svými rodiči a svérázným personálem žije na zámku navráceném v restituci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Evžen Boček

Článek

I tentokrát se čtenář i posluchač královsky baví. Boček jako autor vtipně míchá absurdní situace, nadsázku a ironii. Jeho postavy jsou malebným způsobem netuctové, patřičně střelené a přitom dojemně živoucí. Stejně jako u předchozích titulů se audioknižního ztvárnění okouzlujícím způsobem ujala herečka Veronika Khek Kubařová.

Při poslechu se mnohdy rozesmějete nejen díky autorovi, ale i proto, jak jsou jednotlivé postavy, jejich pocity a přímé řeči herecky ztvárněny. K obzvlášť vydařeným patří zejména kníže Karel Schwarzenberg nebo americká matka hlavní hrdinky, která se cítí být dvojnicí lady Di.

Foto: OneHotBook

Obal audioknihy

Ve vyprávěném příběhu se tentokrát dostaneme až ke dvoru nizozemské královny. Tam odjíždí Marie s matkou a kuchařkou paní Tichou, ženou z lidu, aby se zúčastnily děkovných ovací za navrácení vzácného Rembrandtova obrazu. To, co takové mimořádné cestě předchází a co ji provází, dává vzniknout celému řetězu komických událostí.

Aristokratka u královského dvora je opět nápaditá a v žádném případě se nejedná o pouhý odvar příběhů předcházejících. Ty si mimochodem získaly takovou oblibu, že už našly cestu i na divadelní prkna a před filmové kamery.

Nedá se tvrdit, že by knižní trh vysloveně překypoval dobrými humoristickými knížkami. Když se ale taková zrodí a je navíc provázena nadmíru vydařenou audioknižní podobou, je pak radost poslouchat. A to radost v pravém slova smyslu.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám