Hlavní obsah

Dva Kupkovy obrazy se budou dražit online

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 29. listopadu proběhne od dvanácti hodin na pražském Žofíně 84. aukční den Galerie KODL. Poprvé se tak velká a významná aukce uskuteční online (je tedy možné podat pevný limit nebo dražit po telefonu) a na www.artsbay.cz se odehraje přímý přenos.

Foto: katalog výstavy

František Kupka: Divertimento II

Článek

Nejdražší položkou aukce je abstraktní obraz Františka Kupky Divertimento II, jehož vyvolávací cena je 30 milionů korun. V aukci se bude dražit ještě další Kupkovo dílo Růžový klobouk s vyvolávací cenou 25 milionů Kč. Jde o portrét tmavovlasé mladé dívky oblečené do šatů a klobouku ve stylu módy počátku dvacátého století.

Další významnou položkou je dílo Theodora Pištěka, malíře, kostýmního výtvarníka, scénografa, bývalého automobilového závodníka a držitele Oscara za kostýmy k filmu Amadeus. Dražit se bude olej Adieu, Guy Moll s vyvolávací cenou 15 milionů Kč.

V rámci dražby proběhne i Aukce pro Paraple, jejímiž patrony jsou herec Zdeněk Svěrák a režisér i herec Jan Kačer. Její součástí jsou také tři obrazy zpěváka Karla Gotta. Olej Čas něžností má vyvolávací cenu 400 tisíc Kč, obraz V kavárně 350 tisíc a Zátiší se zeleným kocourem 400 tisíc Kč. Část výtěžku všech děl poputuje na konto Paraple.

Vojenskému fondu solidarity bude předán výnos z prodeje originálních hodinek Orlík české značky Prim. Vyvolávací cena je 100 tisíc Kč. Na jejich zadní straně je vyrytý nápis Věrni zůstaneme a několik not ze začátku naší hymny.

Reklama

Výběr článků

Načítám