Hlavní obsah

Druhý pohled na současné tvůrčí dění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Druhý pohled je název mezinárodní přehlídky současného výtvarného umění, kterou otevřela pražská Národní galerie ve Veletržním paláci, ale také v Paláci Kinských a Anežském klášteře.

Článek

Na obrovské ploše 9 tisíc čtverečních metrů je prezentováno na 650 výtvarných děl od 400 umělců všech kontinentů. Výstavu připravilo jednatřicet kurátorů, jejichž práci koordinoval Tomáš Vlček, ředitel sbírky moderního umění a Milan Knížák, generální ředitel Národní galerie.

První ročník bienále před dvěma roky dělala Národní galerie společně s mezinárodním časopisem Flash Art, což bylo velmi šťastné a perspektivní spojení. Organizátoři se však pohádali a po roztržce se rozhodli, že pro Prahu připraví nezávisle na sobě dvě současné a vzájemně si konkurující přehlídky.

Protože obě strany se snažily, aby jejich výstava byla lepší, Praha tak má dvě skutečně mimořádně zdařilé kulturní akce, které z různých úhlů mapují současné živé a pulzující umění.

Jsou to přehlídky neortodoxní, představující zejména nové talenty. Kurátoři nebyli ničím omezeni, dostali volný prostor k realizaci tvůrčích představ. Národní galerie možná víc vsadila na nejsoučasnější aktuální umění, zatímco na Pražském bienále v Karlíně najdeme více obsáhlejší historizující exkurzy.

Obě bienále mají atraktivně připravené expozice s řadou zajímavých nápadů, které zaujmou běžné diváky i odborníky.

Podle Milana Knížáka jejich mezinárodní tým pracoval tak, aby z nejrůznější hledisek reflektoval pojetí člověka a moderní civilizace v současném umění, od umění na pomezí divadla a hudby až po klasický závěsný obraz. Velkou roli tu hrají doprovodné alternativní programy, které galerijní bienále doprovázejí. Nic tu nepůsobí jako improvizace. Perfektně je udělaný 828 stránkový česko-anglický katalog. Citlivá instalace děl zásluhou Pavla Kolíbala násobí zážitky každého z návštěvníků.

Podle informace Milana Knížáka celá akce stála z rozpočtu instituce více než dvacet miliónů korun a Národní galerie kvůli tomu bude muset zřejmě redukovat některé své jiné plánované akce. Příští mezinárodní výstava současného umění by se měla konat ve Veletržním paláci za tři roky, a bienále by se tak změnilo v trienále.

Mezinárodní bienále současného umění 2005

Druhý pohled

Praha: Veletržní palác, Anežský klášter, palác Kinských, prezident bienále: Milan Knížák, hlavní kurátor: Tomáš Vlček. 14. června - 11. září Denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin, plné vstupné 150 Kč  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám