Hlavní obsah

Dramatik Tom Stoppard převzal prestižní cenu PEN/Pinter Prize

– Londýn

Britský dramatik českého původu Tom Stoppard v pondělí převzal prestižní cenu PEN/Pinter Prize za odhodlané prosazování pravdy, kterou získal v červenci. Informovala o tom stanice BBC. Cena se udílí na počest Harolda Pintera, slavného dramatika a držitele Nobelovy ceny, který zemřel v prosinci 2008. Jako spoludržitelku ceny vybral Stoppard běloruskou novinářku Irinu Chalipovou.

Foto: Profimedia.cz

Tom Stoppard

Článek

"Harold byl jedním z důvodů, proč jsem začal psát hry," reagoval spisovatel podle anglické pobočky celosvětového sdružení spisovatelů PEN na udělení ceny. "Jeho práce byla v popředí mých myšlenek o divadle pár let předtím, než jsem se pokusil v roce 1960 napsat hru," dodal tehdy.

Šestasedmdesátiletý Stoppard se v roce 1966 proslavil divadelní hrou Rosencrantz a Guildenstern jsou mrtvi. Na svém kontě má více než 30 her. Společně s Markem Normanem rovněž získal Oscara za scénář k filmu Zamilovaný Shakespeare. Mezi jeho poslední práce patří i scénář k nové verzi Anny Kareniny v režii Joa Wrighta s Keirou Knightleyovou v hlavní roli.

Cena PEN/Pinter Prize se každoročně udílí spisovateli britské národnosti nebo žijícímu v Británii, který ve svém díle pokračuje v tom, co Harold Pinter přednesl v projevu při převzetí Nobelovy ceny. Podle Pintera by měl autor nahlížet na svět "s nezlomným odhodláním ukázat skutečnou pravdu".

Spolunositelkou je Irina Chalipová

Spolu se Stoppardem cenu obdržela také běloruská novinářka Irina Chalipová, která je kvůli nezávislé žurnalistice pronásledována režimem prezidenta Alexandra Lukašenka. Zahraničního spolunositele ceny každoročně vybírá sám její britský laureát. "Jsem hrdý na to, že sdílím cenu s touto odvážnou reportérkou," řekl na slavnostním večeru v Britské knihovně v Londýně knihovně Stoppard. Během večera se předčítaly ukázky z jeho her.

Tom Stoppard
Sir Tom Stoppard se narodil jako Tomáš Sträussler v roce 1937 ve Zlíně do asimilované židovské rodiny lékaře Baťovy nemocnice. Těsně před nacistickou okupací rodina uprchla do Singapuru, po napadení Singapuru Japonskem se Tomáš s matkou a starším bratrem přesunuli do Indie. Roku 1945 se matka provdala za britského důstojníka Kennetha Stopparda a rodina se přestěhovala do Anglie.

Reklama

Výběr článků

Načítám