Hlavní obsah

Dokument o Eleanor Rigby z písně od Beatles jde do dražby

– LONDÝN
Právo, jaš

Kdo byla Eleanor Rigby? Postava ze stejnojmenné skladby od kapely Beatles, jež se objevila na albu Revolver v roce 1966. Na dobročinné aukci, která se uskuteční 27. listopadu v Londýně, bude možné zakoupit 97 let starý dokument, jenž poskytuje klíč k identifikaci Eleanor Rigby.

Foto: archiv, Právo

Paul McCartney

Článek

Výplatní páska z Liverpoolské městské nemocnice, kde Rigby umývala nádobí, by se podle odhadu organizátorů aukce mohla prodat až za 500 tisíc liber, tedy asi patnáct a půl miliónu Kč. Její dosavadní majitelka Annie Mawsonová tvrdí, že ji dostala od Paula McCartneyho, člena Beatles a spoluautora skladby.

V roce 1989 mu poslala dopis, v němž ho žádala o finanční dar pro svou charitativní organizaci Sunbeams Music Trust. O devět měsíců později jí McCartney poslal obálku obsahující uvedený dokument z roku 1911. Mawsonová si hodnotu daru uvědomila teprve v okamžiku, kdy si přečetla jméno Eleanor Rigby.

Dokument alespoň částečně odkrývá identitu dlouho neznámé ženy, která podle stejnojmenné skladby zemřela sama v kostele a nikdo jí nepřišel na pohřeb. Podle agentury Reuters je pochovaná na hřbitově u kostela sv. Petra ve Wooltonu na předměstí Liverpoolu.

„Myslíme si, že McCartney chce ten dokument koupit zpět,“ uvedla Mawsonová.

McCartney v dosavadních rozhovorech tvrdil, že předobrazem Elaenor Rigby v písni byla herečka Eleanor Bronová, která s kapelou vystoupila ve filmu Help.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám