Hlavní obsah

Do ucha jehly vložil sedm velbloudů

– Brno
Právo, Jan Trojan

Ježíšovo podobenství o tom, že snadněji projde velbloud uchem jehly než bohatý člověk do Božího království, popírá výstava otevřená v brněnském Technickém muzeu.

Foto: Archív Technického muzea v Brně

Uchem jehly projde až sedm velbloudů.

Článek

Prostřednictvím mikroskopu lze skutečně vidět hned sedm velbloudů i se dvěma palmami – v uchu krejčovské jehly. Ve vitrínách jsou i ostatní mikrominiatury Vladimira Aniskina z Ruska.

Velbloudi z platiny dosahují výšku desetiny milimetru. Všechny ostatní miniexponáty je možné zhlédnout pomocí zvětšovacích skel nebo mikroskopu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Třeba vlajku Ruské federace o velikosti 30 x 50 mikrometru její tvůrce umístil do řezu lidského vlasu. Jeho průměr se uvádí 110 µm. Připomeňme, že 1 µm je tisíckrát menší než milimetr. V dalším okuláru je bajka o vráně a lišce – vepsaná do řezu zrnka rýže.

Díla vznikají pod mikroskopem

Autor do Brna nepřijel. Nástroje, kterými sestavuje své mikrominiatury, si také sám vyrábí, jsou i na výstavě pod mikroskopem. Tam také jeho dílka vznikají.

„Práce vyžaduje přesnost a soustředění, tvůrce se musí vypořádat s třesem rukou i s pulsováním krve v prstech,“ sdělila pracovnice muzea Veronika Šinderbalová podtitul celé výstavy: Umění mezi tlukoty srdce. Výstava bude otevřena do 20. února.

Reklama

Výběr článků

Načítám