Hlavní obsah

Do Rokenrolové síně slávy byli nominováni Depeche Mode, Soundgarden i Kraftwerk

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nominace do americké Rokenrolové síně slávy jsou venku. Vítězové budou oznámeni 2. května 2020 v Clevelandu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Depeche Mode

Článek

V nominacích se objevují rockové „klasiky“ jako Judas Priest, Motörhead, Soundgarden a Thin Lizzy i skupiny a interpreti, kteří nemají s rockem nic moc společného (Whitney Houstonová, Depeche Mode, Kraftwerk).

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Zpěvačka Whitney Houstonová

GLOSA: Čeští posluchači jsou stejní jako světoví, až na záhadné depešáctví

Kultura

Nominovat lze umělce, kteří vydali první singl nebo album před 25 lety a více. Poprvé jsou mezi navrženými Dave Matthews Band, Doobie Brothers, Motörhead, The Notorious B.I.G., Pat Benatar, Soundgarden, T. Rex či Thin Lizzy. Už mnohokrát tam figurovali Kraftwerk, MC5, Nine Inch Nails či Depeche Mode.

V akademii hlasuje asi tisíc muzikantů, hudebních historiků a kritiků a dalších lidí z oboru. Berou se v úvahu také hlasy fanoušků, kteří se účastní přes stránky rockhall.com.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kraftwerk na Metronome Festivalu Prague.

Některými skupinami už prošlo tolik lidí, že pořadatelé musí uvést přesná jména muzikantů, aby se předešlo následným sporům. Třeba u Depeche Mode ocenění platí pro Dava Gahana, Martina Gora, Andyho Fletchera, Vince Clarka a Alana Wildera, u  Soundgaden je to Matt Cameron, Chris Cornell, Ben Shepherd, Kim Thayil a Hiro Yamamoto. Do Judas Priest počítají následující členy: Les Binks, K. K. Downing, Rob Halford, Ian Hill, Dave Holland, Glenn Tipton a Scott Travis.

Síň slávy byla v minulosti silně kritizována, když přijala dokonce i symbol komerce, zpěvačku Madonnu. Hudební kritici to komentovali s velkými rozpaky a řada fanoušků se poté od instituce odvrátila.

RECENZE: Temní Depeche Mode komentují současný svět

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám