Hlavní obsah

Do Ostravy vstoupil Hamlet třetího tisíciletí

Novinky, Jiří P. Kříž, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

V ostravském Národním divadle moravskoslezském se zhlédli v tématech, v nichž pravdy o nás zjevují jedinci na první pohled vykolejení, vymykající se společenské normě. Po úspěšné inscenaci norské hry Elling a Kjell nastudoval Radovan Lipus v české premiéře hru Humble Boy Londýňanky Charlotte Jonesové (1976).

Foto: Archiv SŠPU

Barbora Gučová, studentka 3.ročníku Grafického designu hodonínské průmyslovky, vystavuje ilustrace v Galerii Div.oka. Výstava potrvá do 18.února 2017

Článek

Mladá autorka sklízí s hrou pronikavé úspěchy, od roku 2000 posbírala už čtyři významné ceny kritiků a diváků, včetně nominace na prestižní Drama Desk. Pro Česko Jonesovou objevil Jan Hančil, který "skromného, pokojného chlapce" přeložil.

Znovu vykolejený hrdina

Titulní hrdina Felix Humble je vědou a rodinnými poměry, zejména kritickým vztahem k matce determinovaný astrofyzik, který veškerý čas věnoval studiu černých děr.  Do života se rozhodně moc nehodí. Jeho nepraktičnost je korunována koktavostí. Domů se vrací po sedmi letech odloučení. Právě mu umřel otec. Na pohřbu se provalí matčin vztah k milenci George Pyemu. Felixovi se nedaří obnovit citové pouto k jeho dceři Rosie, i když nezůstalo bez následků. Dovídá se, že je otcem šestileté dcery... Vše na scéně děje se v zahradě s úly a pod rajským stromem, invenčně z tisícovky jablek stvořeným scénografem Davidem Bazikou.

Na scéně znovu září Viktora

Po Caligulovi, Beckettovi a Augiášovi už by si rozdělovači Thálií mohli všimnout herectví Davida Viktory. V "pokojném chlapci" promyslel herec charakter titulní postavy do minuciózních gestických detailů. Jeho Felix je méně pomstychtivý a krvelačný než Hamlet, je jenom nešťastný z křivd. Sám je ale páchá též, a léčit je neumí.

Stejně exponované figury tvoří v nové inscenaci v Divadle Antonína Dvořáka, kde se Humble Boy hraje, také Marie Logojdová (Flora Humblová), Alexandra Gasnárková (Mercy Lottová), Pavlína Kafková (Rosie Pyeová), Miroslav Rataj (George Pye) a další. Ostravské chválím za rázný, objevný vstup do nové činoherní divadelní sezóny.

Stačí dosadit za Felixe Hamleta, za jeho matku Floru Gertrudu, za Pyeho Claudia, za Rosie s trochou nadsázky Ofélii, a z inscenace se vyloupne Hamlet třetího tisíciletí. Nastoluje stejné otázky, jaké trápily už Shakespeara, a potvrzuje, že problémy lidské cti, morálky, slušnosti, a dobového vymknutí z kloubů, přetrvávají.

Národní divadlo moravskoslezské Ostrava - Charlotte Jonesová: Humble Boy. Přeložil Jan Hančil. Režie Radovan Lipus, dramaturgie Klára Špičková, scéna David Bazika, kostýmy Eva Kotková, hudba Pavel Helebrand. Česká premiéra 16. října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám