Hlavní obsah

Do Ostravy do divadla

Novinky, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Už posedmé se od 19. února na čtyři dny sjelo do Ostravy na dvě stě kritiků, teoretiků, studentů, pedagogů, divadelníků za tvorbou ostravských divadel. Přehlídka Ostravar je způsob, jak dostat do černé metropole kritiky, kteří sem jinak zavítají sporadicky. Důvod? Ostravští s hořkou ironií říkají: Z Prahy je do Ostravy dál než z Ostravy do Prahy.

Foto: Ondřej Kořínek

Ilustrační foto

Článek

Sedmnáct představení letošního Ostravaru vařilo opravdu usilovně, při nejlepší vůli nešlo stihnout všechno. Sedm inscenací činohry Národního divadla moravskoslezského potvrdilo, že zdejší dramaturgie sází na klasiku v tradičním (Hamlet režiséra Juraje Deáka) i odvážnějším (Život je sen režiséra Petra Mančala) provedení, Marivauxovu Hru lásky a náhody proměnil režisér Lipus v hravou a radostnou záležitost, poradil si i s Turriniho tezovitým Klasikem v pornoshopu.

Bezručovci umí

Divadlu Petra Bezruče se pod uměleckým šéfováním režiséra Janusze Klimszi daří velmi dobře. Tři dramaturgické objevy: hrabalovsko -smočkovský Výmlat, rollingstoneovské generační ohlédnutí Ústa Micka Jaggera, monolog mladé vražedkyně Jordan, potvrzené kvalitními inscenacemi, plus nedotažený pokus o Švejka a Fedotovova režie Idiota je víc než pozoruhodná řada. Klimszovy režie v DPB (Ústa, Švejk, Jordan) doplnila inscenace Fraserovy hry Neidentifikovatelné lidské ostatky v Divadle Aréna, kontaktní výpověď o světě bez lásky.

Ostravar se stal tak trochu festivalem Janusze Klimszi, zvláště když k režiím připočteme i jeho herecký výkon v postavě děda Jana v Ústech Micka Jaggera.

Nejpůsobivější inscenace umocnily výkony herců

Dva nejsilnější zážitky: Psí srdce režiséra Fedotova v přesném a bulgakovovsky dokonalém podání herců Arény a poetická, loutkářsky i muzikantsky hravá pohádka O rybáři a rybce v Divadle loutek.

Do Ostravy se jezdí za výbornými herci a letos bylo co obdivovat - Michala Čapku, Pavla a Marka Cisovského v Psím srdci, Dušana Škubala v Neidentifikovatelných ostatcích, Zdeňka Ratajského a Vladimíra Poláka v Hře lásky a náhody, Tomáše Jirmana a Alexandru Gasnárkovou v Klasikovi ... A ještě jedno zažijete jen na Ostravaru: zaujatou atmosféru diskusí, na kterých herci i režiséři jsou dychtiví naslouchat. Divadlo je koneckonců vždycky především setkáním.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám