Hlavní obsah

Do Frýdlantu se opět sjely špičky jazzu

Právo, Radmila Hrdinová

Po celý týden hostil severočeský Frýdlant jazz. Pětadvacátý ročník Letní jazzové dílny (LJD) nabídl nejen kurzy jazzové interpretace a improvizace, ale i tradiční koncert lektorů na nádvoří frýdlantského zámku, který nabízí neopakovatelná setkání špičkových jazzových osobností.

Článek

Přestože publikum vítal hustý déšť, brzy to zakladatel LJD Karel Velebný v nebi vyjednal, a pak už zněl čtyři a půl hodiny nádvořím prvotřídní jazz. Zahajoval i končil ho ředitel LJD, klavírista Karel Růžička, který pro letošní ročník napsal pro lektorský bigband zbrusu novou a krásnou skladbu Frýdlant, na jevišti se vystřídalo patnáct unikátních seskupení.

Kromě Karla Růžičky se za klávesami objevil Boris Urbánek, Lubomír Šrámek a Skip Wilkins, v saxofonových sólech se nádherně trumfovali Svatobor Macák, Rostislav Fraš a Neil Wetzel, k nestorům dílny i koncertů patří neodmyslitelně trombonista Mojmír Bártek, trumpetista Jaromír Hnilička, jehož Dixielandoví sirotci opět spolehlivě rozehřáli již poněkud zmrzlé publikum, a houslista Jan Beránek.

Koncert by se neobešel bez kytaristy Zdeňka Fišera, basisty Josefa Feča a Zdeňka Wimpyho Tichoty, kteří jistili takřka všechny formace a za bicími se střídal Pavel Razím s Garym Rissmillerem. K vrcholným zážitkům koncertu patří vždy bluesová kytara Luboše Andršta (opět v dialogu s kytarovými klávesami Borise Urbánka) a samozřejmě americko-pražský vokalista Lee Andrew Davison, který se cítí doma jak v blues, tak v louisianském dixielandu.

Komediantského ducha vnesl na pódium tradičně Jiří Stivín. Vzácným hostem byl letošní jubilant, jeden z prvních lektorů LJD, kytarista Rudolf Dašek, který si po letech zahrál v intimním dialogu s Karlem Růžičkou a s Jiřím Stivínem na chvíli obnovili Tandem. Byl to večer lahůdkového jazzu, který lze slyšet a prožít jen jednou za rok a jen ve Frýdlantě. Letošní koncert natočila Česká televize, vysílat se bude na podzim ve dvou večerech.

Reklama

Výběr článků

Načítám