Hlavní obsah

Dnes má premiéru poslední díl Harryho Pottera. Sledujte přímý přenos

Aktualizováno

Fanoušci Harryho Pottera mají dnes velký den. V Londýně má světovou premiéru poslední díl čarodějné filmové ságy Harry Potter a Relikvie smrti - druhá část. Příběh čarodějného učně tak konečně dospěje k finále i na plátně a souboj mezi klaďákem Potterem a jeho nepřítelem Lordem Voldemortem se rozhodne i v kinech. Přímý přenos z premiéry můžete od 17 hodin sledovat na www.stream.cz.

Článek

Snímek se bude promítat ve třech kinech u Leicester Square, kde tradičně probíhají všechny významné premiéry. Výjimečnost situace si vyžádala rozšíření ceremoniálu až na Trafalgarské náměstí, kde bude rozvinut červený koberec, po němž se projdou hvězdy filmu. Mezi nimi by neměli chybět ani tři hlavní hrdinové filmu Daniel Radcliffe (Harry Potter), Emma Watsonová (Hermiona Grangerová) a Rupert Grint (Ron Weasley).

„Nedokážu si představit místo, které by se k velkolepému okamžiku tohoto dramatického finále hodilo více než Trafalgar Square a jeho ikonické okolí,“ řekl k tomu starosta Londýna Boris Johnson. Mezi oběma náměstími se budou hosté přemisťovat maketou Příčné ulice, fiktivní ulicí z příběhu.

Trafalgar Square se už od počátku týdne hemží stovkami postav v kouzelných pláštěnkách s magickými hůlkami  - fanoušky, kteří se nemohou události dočkat. Podle meteorologů jim pláštěnky přijdou vhod, počasí není příznivé a předpověď hlásí bouřky a liják.

Harry Potter jako zlatý důl

Film je osmým a finálním dílem mega úspěšné série založené na sedmi knihách spisovatelky Joanny K. Rowlingové. První film  - Harry Potter a kámen mudrců měl premiéru v roce 2001. Poslední román byl rozdělen na dvě části a soustředí se na konečné zúčtování mezi Potterem a Lordem Voldemortem. Snímek režíroval jako svou čtvrtou potterovku David Yates. Ten má "na svědomí" i první část posledního dílu a filmy Harry Potter a Fénixův řád a Princ dvojí krve.

V Británii a v USA diváci film uvidí od 15. července. V českých kinech bude mít premiéru 14. července. Snímek půjde do kin ve 2D i ve 3D.

Celá série vydělala doposud na světě 6,4 miliardy dolarů. Pro hlavní hrdiny bylo účinkování ve filmu také zlatým dolem. Radcliffe alias Potter si vydělal 42 miliónů liber, Watsonová 22 miliónů a Grint 20 miliónů liber. Jmění autorky knih, které celé šílenství kolem světa čar a kouzel rozpoutaly, se odhaduje na 530 miliónů liber.

Bude se jim stýskat

Harry Potter převrátil život vzhůru nohama všem hlavním hrdinům. Ti se shodují, že se jim po Harrym bude stýskat.

"S Rupertem jsme poslední klapku Relikvie smrti obrečeli. Vlastně to bylo naše dětství, kterému jsme museli nadobro říct sbohem. Teď už je ale čas na další role,“ řekl po konci natáčení Daniel Radcliff, který podle svých slov považuje deset let s jednou postavou za dost dlouhou dobu. Postavu hlavního hrdiny získal ve svých 11 letech v konkurenci 16 tisíc chlapců.

Dvaadvacetiletý Rupert Grint alias Ron se snaží navázat v herecké kariéře, ale jeho nepotterovské filmy zatím valný úspěch nemají. Příští rok se objeví v nízkorozpočtovém norském filmu ze druhé světové války, napsala agentura ČTK.

Konec natáčení bral Rupert ze všech tří asi nejcitlivěji. "Cítil jsem se trochu ztracený a přesně jsem nevěděl, co bych měl se sebou dělat," řekl v posledních několika měsících. "Byla to konstantní součást mého života a najednou skončila, to je smutné."

Watsonová se do role Hermiony zamilovala

Ema Watsonová tvrdí, že na slávu připravená nebyla, ale že se do své postavy Hermiony přímo zamilovala. „Tak především mě nikdy nenapadlo, že bych mohla být slavná. Jen jsem se pokaždé snažila vyjít vítězně z konkurzů, protože jsem se do role Hermiony zamilovala," tvrdila v lednu v jednom rozhovoru.

Foto: Profimedia.cz

V premiéře závěrečného dílu čarodějnické ságy Harry Potter a Relikvie smrti - 1. část ji diváci uvidí už po sedmé po boku Daniela Radcliffa a Ruperta Grinta

"Herminu beru po těch letech už jako sestru," řekla na tiskové konferenci k premiéře posledního filmu potterovské ságy. "Budou mi samozřejmě chybět všichni ti lidé, ale nejvíc to, že ji hraju," dodala herečka, která si po poslední klapce nechala ostříhat vlasy (devět let kvůli Harrymu Potterovi nesměla) a vyloupla se z ní kráska studující anglickou literaturu a poletující mezi herectvím a modelingem.

Po konci Pottera dostala roli ve dvou amerických filmech, jeden bude mít premiéru letos v listopadu a uvedení druhého je plánováno napřesrok.

Autorka Joanna K. Rowlingová se díky Harrymu Potterovi stala z rozvedené matky na podpoře celebritou a milionářkou.

Za vznik série o čarodějnickém učni přitom paradoxně vděčí i bolesti, již zakusila po smrti matky, kterou velmi milovala. „Není přehnané říct, že kdyby nezemřela, nebyl by ani žádný Harry Potter,“ přiznává. Rozloučení s hrdinou, který ji doprovázel v těžkých životních chvílích a pomáhal jí se s nimi vyrovnat, nakonec oplakala. [celá zpráva]

Přesto spisovatelka s Potterem jen tak nekončí. Před nedávnem představila svůj nový projekt Pottermore, na které převádí příběhy Harryho Pottera do elektronické podoby. Stránka by měla být spuštěna 31. července. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nový harrypotterovský web Pottermore.com Video: Reuters

Nový harrypotterovský web Pottermore.com

S novým projektem souvisí i překvapivé rozhodnutí Rowlingové rozloučit se se svým literárním agentem Christopherem Littlem. Little pracoval pro Rowlingovou od roku 1996 a pomohl najít vydavatele pro první díl knihy o malém čaroději. Série sedmi dílů Harryho Pottera se od té doby po celém světě prodalo 400 miliónů výtisků a knihy byly přeloženy do 69 jazyků.

Mluvčí Rowlingové uvedl, že spisovatelka odchází k novému agentovi Neilu Blairovi, právníkovi a spoluzakladateli Littlovy literární agentury, který z ní však odešel. Dodal, že pro spisovatelku to bylo nevyhnutelné, ale bolestné rozhodnutí. Informoval o tom v pondělí server Guardian.

Reklama

Související témata:

Související články

Harry Potter a přátelé v krajině osamění

Fanoušci filmové ságy o čaroději Harrym Potterovi se konečně blíží k finále: do českých kin dorazil první ze dvou filmů podle poslední knihy J. K. Rowlingové....

Výběr článků

Načítám