Hlavní obsah

Dlouho ztracená kytara Johna Lennona půjde do aukce

Novinky, Stanislav Dvořák

Kytara, která patřila před půl stoletím tehdy zcela neznámému mladíkovi Johnu Lennonovi, půjde 6. listopadu do aukce v americkém Beverly Hills.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dlouho ztracená kytara Johna Lennona jde do aukceVideo: Reuters

 
Článek

„Mám kytarový obchod nazvaný Andy Babiuk's Fab Gear v Rochesteru a pořád mě kontaktují nějakcí lidé, kteří říkají, že mají kytary Beatles, ale 99 procent z nich jsou podvodníci. Ale jednou za čas - nikdy nevíte - tak se vždycky zeptám, jestli mi pošlou obrázek. Tak chlápek jménem John McCaw mi poslal obrázky kytary Gibson J-160E s tím, že to je kytara Johna Lennona, která se pohřešovala padesát let. A helemese, ona byla pravá. Rozpoznali jsme strukturu dřeva,“ poznamenal odborník na kytary Andy Babiuk.

Nástroj do nejmenších podrobností prozkoumal a srovnával s nejlepšími fotografiemi z 60. let. Podle něj jde nepochybně o Lennonovu kytaru, nejen kvůli typu dřeva, ale také kvůli jednotlivým součástkám a také odřeným místům, která odpovídají Lennonovu - dosti bezohlednému - způsobu hraní. Také výrobní číslo naznačuje, že by mohlo jít o pravý nástroj.

”John Lennon tu kytaru získal v roce 1962, byla objednána přímo pro něj, s Georgem Harrisonem si koupili stejné gibsonky J-160E, které byly zaslány letecky z USA do Liverpoolu. Okamžitě s nimi začali hrát. Doslova druhý den je hned použili při natáčení prvního hitového singlu Love Me Do. A nepoužíval ji jen ve studiu, hrál na ní i na spoustě koncertů,“ dodal.

Podle jeho odhadu by kytara mohla vynést 600 000 až 800 000 dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám