Hlavní obsah

Divadlo na Vinohradech uvede Adinu Mandlovou i Havlovo Odcházení

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Divadlo na Vinohradech vstoupilo do oslav stoletého jubilea od svého založení. Matematicky vzato je letošní sezóna vlastně již 101. (zahajovalo se 24. listopadu 1907 Vrchlického Lady Godivou), ale má být tou slavnostní.

Článek

Podle slov uměleckého šéfa Martina Stropnického to ale nemá být žádný sebezahleděný majáles. "Rádi bychom, aby to byl divadelní svátek překračující nejen hranice druhého pražského obvodu," tvrdí Stropnický, který zavrhl tradiční oslavný večer a jako slavnost chápe celou sezónu, která staví na současných hrách a na Vinohradech méně hraných titulech, pro jejichž nastudování se pokusil získat  režisérské osobnosti, jež v posledních patnácti letech výrazně ovlivnily podobu českého divadla.

Čechovův Višňový sad tak bude režírovat Vladimír Morávek, u nás dosud neuvedenou Horváthovu hru Na krásné vyhlídce Michal Dočekal, Figarovu svatbu Radek Balaš. Spolupráci na Felliniho Zkoušce orchestru přislíbil i J. A. Pitínský, ale z časových důvodů se tento projekt přesune až do další sezóny.

Havla nastuduje David Radok

Tím se uvolnil prostor pro Havlovo Odcházení, jehož světová premiéra po podpisu smlouvy s agenturou Aura-pont definitivně připadla vinohradské scéně. "Uvést hru autora kvalit Václava Havla je pro divadlo velká pocta, šance a zároveň závazek. Považoval bych za ostudu, kdybych se jako divák na premiéru musel jet podívat do ciziny," řekl Právu Stropnický. Hru nastuduje režisér David Radok, s nímž divadlo nyní diskutuje o obsazení. Hlavní ženskou roli bude hrát Dagmar Havlová.

"Nevidím v tom problém, zkouší u nás i další roli, a patří takříkajíc do vinohradské rodiny," řekl Stropnický. O obsazení Jana Třísky hodlá vedení divadla jednat jak s Radokem, tak s Třískou. Rozhodnutí padne během několika týdnů.

Sezónu zahájí světová premiéra další původní hry - Adiny Mileny Jelínkové, kterou režíruje Stropnický. "Není to žádná životopisná hra, kontext doby hraje ve hře mnohem důležitější roli. Osobnost Mandlové je spíše inspirativním momentem k vnímání paradoxů, tragédií, vrcholů, pádů, lásek a nenávistí naší novodobé historie," prozradil Stropnický o hře, v níž titulní postavu vytvoří Veronika Žilková.

Investice za milióny

První premiérou bude 10. října Čapkova Lásky hry osudná doplněná Čapkovou knihou Jak se dělá divadlo. Čapkovi budou věnovány i další dva večery ve zkušebně, kde se ve druhé polovině sezóny objeví i herecké benefice Jiřiny Jiráskové, Gabriely Vránové a Otakara Brouska.

Na diváky čeká nové pohodlnější hlediště, kde se po rekonstrukci za téměř 11 miliónů Kč snížila kapacita ze 750 na 630 míst. Novou podobu mají i webové stránky DNV a k jubileu je připravena dvoudílná publikace, jež mapuje stoletou historii jak budovy, tak i souboru a je vybavena množstvím fotografií.

Reklama

Související články

Havlova hra na Vinohrady

Nová hra Václava Havla Odcházení bude uvedena v Divadle na Vinohradech, které o ni projevilo zájem jako první, potvrdil Právu autor. Premiéru bude...

Výběr článků

Načítám