Hlavní obsah

Vinohradské divadlo má smlouvu na Havlovo Odcházení

Novinky, ČTK, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Agentura Aura-Pont v pátek podle očekávání uzavřela licenční smlouvu s pražským Divadlem na Vinohradech o uvedení hry Václava Havla Odcházení ve světové premiéře na této scéně. Její zástupci pověří režií Davida Radoka a rolí Ireny Dagmar Havlovou. Rovněž zahájí jednání s Janem Třískou o jeho možném angažmá v hlavní roli kancléře Riegera.

Článek

Jak oznámila zástupkyně agentury Lucie Matějová, inscenace bude pravděpodobně poprvé uvedena na přelomu května a června, datum oficiální světové premiéry bude oznámeno později.

Ještě do konce příštího roku uvidí hru diváci přinejmenším v dalších dvou českých divadlech. O provozovací práva už oficiálně požádalo Klicperovo divadlo v Hradci Králové, kde by text měl režírovat Havlův dvorní režisér Andrej Krob na nově rekonstruované scéně Besedy, a také Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích, kde by se hra měla objevit na jevišti Starého divadla.

Zatím první smlouvu o provozování hry v zahraničí uzavře Aura-Pont se Slovenským národním divadlem. Tam bude hra uvedena rovněž ještě koncem roku 2008, a to na velké činoherní scéně nové budovy.

Zájem ze zahraničí

Podepsání smlouvy není žádným překvapením. Již minulý týden své rozhodnutí Právu osobně potvrdil Václav Havel. Dagmar Havlová se na Vinohrady po letech vrátila loni ve hře amerického dramatika Israela Horovitze Chvíle pravdy.  

Václav Havel na účasti své manželky trval, a jednání s Národním divadlem proto opakovaně krachovala. Ze začátku se hovořilo i o Divadle Na zábradlí. O hru je velký zájem i v západní Evropě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám