Hlavní obsah

Divadelní týden ve znamení původních her

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Herec, dramatik a režisér Tomáš Dianiška se stal během posledních let jednou z nejvýraznějších autorských osobností současného divadla. Studio Palm OFF pražského Divadla pod Palmovkou uvede ve středu 28. února premiéru jeho nové původní hry Pusťte Donnu k maturitě!

Foto: Petr Neubert

Vladimír Javorský v inscenaci Nová Atlantida na Nové scéně ND.

Článek

Inscenace nabídne procházku intenzivně prožívanými devadesátými léty s jejich svobodou, bořením hranic, optimismem, naivitou i chaosem, a to skrze příběh budovaný volně na půdorysu faustovského mýtu, nejrůznějších popkulturních odkazů až po kultovní generační seriál Beverly Hills 90210. To vše v kolektivní režii Dianiškova Divadla F. X. Kalby s jedenácti generačně spřízněnými herci.

Pokusem o scénické uchopení dnešní složité doby je původní hra rovněž renomovaného režiséra a dramatika Jiřího Adámka Nová Atlantida. Pracuje s dokumentárními materiály a světovou premiéru má na Nové scéně pražského Národního divadla ve čtvrtek 1. března.

Po autorské inscenaci Po sametu se Adámek vrací na Novou scénu, aby se zamyslel nad stavem České republiky uprostřed turbulencí současného světa. Spolu s herci Taťjanou Medveckou, Vladimírem Javorským, Magdalénou Borovou, Pavlou Beretovou a dalšími ovšem předem diváky varuje, že se žádná vysněná ideální Atlantida jako řešení dnešního světa na obzoru neobjevuje.

Další původní hru inspirovanou životními osudy legendární české gymnastky Věry Čáslavské napsala brněnská autorka Simona Petrů a pod prostým titulem Věra ji 2. března uvede v divadle Reduta činoherní soubor brněnského Národního divadla v režii Terezy Karpianus.

Hra vznikla přímo pro brněnské Národní divadlo a více než o životopis populární gymnastky v ní jde o zamyšlení nad smyslem lidské existence v krizových momentech novodobé historie a o význam pojmů odvaha, sláva, odpovědnost, hrdinství, pravda či štěstí. V titulní roli se představí jako host herečka Gabriela Štefanová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám