Hlavní obsah

Dědeček Scott by měl z filmu radost. Velký Leo rozdováděl v Cannes fanoušky Velkého Gatsbyho

Právo, Věra Míšková

Titulek Velký Leo, který zdobí přední stránku jednoho z nejprestižnějších canneských časopisů, vystihuje přesně atmosféru, která zavládla v den zahájení 66. ročníku filmového festivalu v Cannes.

Foto: Reuters

Hvězdami canneského festivalu jsou Leonardo DiCaprio, Steven Spielberg a Nicole Kidmanová.

Článek

Davy fanoušků filmu Velký Gatsby a jeho hvězd (vedle DiCapria je to Carey Mulliganová a Tobey Maguire) oblehly festivalový palác už několik hodin před přijezdem všech oficiálních delegací prvního dne a od dlouhého čekání je neodradil ani stále houstnoucí déšť a studený vítr.

Myslím, že Velký Gatsby nás musí inspirovat a že se na něj musíme dívat různýma očima Baz Luhrmann, režisér

A jakkoli po legendárním červeném koberci stoupali jeden za druhým nositelé skvělých jmen, příchod Leonarda DiCapria rozdováděl zejména ženy a dívky až k slastnému šílenství.

Ještě před slavnostním večerem, který uváděla stále obdivovaná půvabná francouzská hvězda Audrey „Amélie“ Tautouová, se tvůrci Velkého Gatsbyho setkali s novináři na tiskové konferenci, kde režisér Baz Luhrmann přiznal, že první nápad natočit známý titul znovu dostal ve vlaku na Sibiři, když si Fitzgeraldův román četl.

„Myslím, že Velký Gatsby nás musí inspirovat a že se na něj musíme dívat různýma očima. Ale od nápadu k realizaci uteklo dost vody. Musel jsem nejdřív koupit práva, najít spolupracovníky a přesvědčit Leonarda, aby do projektu vstoupil,“ řekl Luhrmann.

A pak se pochlubil: „Když skončila americká premiéra, přišla za mnou jedna žena, podívala se na mě a řekla: Přijela jsem až z Vermontu podívat se, co jste udělal s knihou mého dědečka. Doslova mě to zmrazilo. Ale pak dodala: Scott by byl na tento film pyšný. A to byla největší pochvala, jakou jsem mohl dostat.“

Leonardo DiCaprio k filmu dodal: „Velký Gatsby je povinná četba na střední škole. Pořád ho všichni pitvají, snaží se interpretovat znovu a znovu každý řadek. My jsme se snažili najít znovu jeho postavy. Bylo ohromně vzrušující pracovat s textem takového kalibru.“

Velký Gatsby byl uveden mimo soutěž, ta začala mexickým filmem Heli a prvním francouzským příspěvkem Mladá a krásná režiséra Françoise Ozona.

Porota, která bude v následujících dnech celou dvacítku vybraných filmů posuzovat, je letos rovněž velmi reprezentativní. Však také Steven Spielberg, který jí předsedá, představil své kolegy s velkým respektem. Nad všemi ční 180 centimetrů (plus podpatky) vysoká Nicole Kidmanová, nadšený potlesk měl domácí miláček, herec Daniel Auteuil, i „tarantinovský“ rakouský herec Christoph Waltz.

Respekt vzbuzuje účast režiséra Anga Leeho, rumunského laureáta Zlaté palmy za 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny režiséra Cristiana Mungiu i japonské režisérky Naomi Kawaseové, která měla v Cannes čtyři filmy. A krásou uchvátí Indka Vidya Balanová.

V den zahájení prestižní filmové přehlídky se na internetu objevil trailer natáčeného filmu o aférách bývalého šéfa Mezinárodního měnového fondu Dominiqua Strausse-Kahna. Trvá necelé dvě minuty a obsahuje peprné scény z večírků, jichž se Strauss-Kahn údajně účastnil. Ve filmu, který režíruje Abel Ferrara, ho ztvárňuje Gérard Depardieu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám