Hlavní obsah

Dead Kennedys se pokusí potvrdit pověst

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V pondělí se do Prahy po úspěšném loňském vystoupení vrátí Dead Kennedys, zřejmě nejznámější představitelé politického punku. Kalifornská skupina, která se představí v Akropoli od 19 hodin spolu s tuzemskými PS a dánskými rockabillyovými Nekromantix, však hraje bez klíčové postavy, zpěváka Jella Biafry.

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

Loňský koncert však ukázal, že jeho absence na přesvědčivosti skupině příliš neubrala. A kytarista East Bay Ray tehdy v rozhovoru tvrdil, že se soubor nezpronevěřil ani svým ideálům: "Biafra sice napsal většinu textů, i když ne všechny, nějakých osmdesát devadesát procent, ale poselství vytvářela celá kapela, a to zůstalo stejné podobně jako hudba. Změnil se jen hlas."

Dead Kennedys prý není jen Biafra

"Poselství u Dead Kennedys je přitom důležitější než kterákoli z osob v kapele," pokračuje East Bay Ray. "I když si to někteří lidí myslí, punk není žádné náboženství s danými zákony a panteonem. A jak lidé dospívají, uvědomí si, co má větší význam - zda poselství nebo rocková hvězda u mikrofonu. To, co se stalo, bych přirovnal k tradici Vánoc. Jako dětem nám vyprávěli o Santa Clausovi a my v něj věřili. Jak jsme rostli, přišli jsme na to, že Santa Claus neexistuje. To však nic nemění na poselství svátků, duch obdarování tu zůstal."

Punk není jen politika

Skupinu sice kytarista ovlivněný surf rockem považuje za politickou, současně však zdůrazňuje i hudební stránku písní: "My přinášíme politické názory, což neznamená, že bychom říkali lidem, co by si měli myslet. Jen jim ukazujeme lež a pokrytectví, poskytujeme jim informace, aby si udělali vlastní názor. Na koncertech ale můžete vidět, že jsme také rocková kapela. Punk nemusí nutně být politický. Lidé se mě často ptají na Green Day, a já jim říkám, že jsou skvělí. Vypadá to, jako by zapomněli, že Ramones byli taky punk, že není nutné být pořád politický."

Reklama

Související články

Jedem v punku jako v tanku! Po 25 letech?

Občas je ještě potkávám - choulí se na chodníku u stanice metra Anděl a popíjejí laciné víno. Sem tam se jeden z nich unaveně zvedne, aby z kolemjdoucích...

Výběr článků

Načítám