Hlavní obsah

David Koller podpořil vězněného běloruského hudebníka Ihara Bancera

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvák a hudebník David Koller zaslal dopis se slovy podpory vězněnému běloruskému muzikantovi Iharu Bancerovi. Jednačtyřicetiletý punker Bancer drží ve vězení v Grodně od 3. března hladovku na protest proti svému uvěznění.

Foto: koller

David Koller zaslal dopis vězněnému běloruskému muzikantovi.

Článek

„Je mi líto, že se takto musí řešit věci v zemi, která se opírá o nedemokratické Rusko,“ řekl Novinkám.cz Koller.

Bancer je důležitou osobností východoevropské punkové scény a je silným zastáncem demokratického hnutí v Bělorusku. Byl velmi aktivní při budování mostů mezi evropskými subkulturami. Jeho kapela Mister X koncertovala v celé Evropě a zvala skupiny z Německa, Itálie a dalších zemí, aby hrály v Bělorusku.

Byl dlouhodobě obtěžován policií kvůli svému politickému aktivismu. V říjnu loňského roku byl zatčen kvůli provokativnímu tanci, který předvedl, a byl obviněn z výtržnictví.

Na začátku září byl v jednom ze zábavních podniků v Gorkého ulici, a když uviděl policejní auto, vyšel ven a začal před ním tančit a obnažovat se. Obecně se nicméně soudí, že to byla od policie záminka k tomu, aby měla Bancera v dobách pouličních nepokojů v Bělorusku pod kontrolou.

O aktuálním zdravotním stavu Bancera nejsou žádné podrobné informace. Hudebníka podporují lidé z celého světa, posílají mu dopisy a pohlednice.

Skupina Mister X vznikla v roce 2003. Bývá často vnímána jako nejslavnější běloruská punkrocková kapela a vlajková loď běloruského street punku. V domovském Grodně se Bancer věnuje také dalším kulturním a společenským aktivitám. Má rád bojová umění. Je ženatý a má tři děti. Je vegetarián, nepije, je antifašista a protirasisticky zaměřený.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám