Hlavní obsah

Daniel Landa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hegemonii Daniela Bárty, který si odnesl cenu Akademie populární hudby pro nejlepšího zpěváka už sedmkrát, se letos pokusí ukončit Petr Muk, jenž již tuto cenu získal v roce 1992, a Daniel Landa.

Foto: Lucie Drahošová

MUDr. Pavel Pilař

Článek

Daniel Landa na sebe poprvé upozornil ve skupině Orlík, kterou v roce 1987 založili společně s hercem Davidem Matáskem. Orlíku, který svou image i texty patřil do vlny skinheadských kapel, vyšla dvě alba, než se v roce 1991 rozpadl.

Roku 1992 se Landa vydal na sólovou dráhu, kterou začal albem Valčík. Jeho zatím poslední deskou je Neofolk z loňského roku. Během své sólové kariéry prodělal řadu stylových proměn, od ohlasů skinheadského stylu Oi! přes hutný rock až k písničkářství. V roce 2004 nahrál album Večer s písní Karla Kryla a uspořádal večer, který připomenul jeho památku.

Od poloviny devadesátých let se Landa také věnuje scénické hudbě a muzikálu. Společně se svou manželkou Mirjam Müller v roce 1996 napsali a uvedli muzikál Krysař, který se s úspěchem hrál také v Německu, Rakousku a na Slovensku. V roce 2002 se Krysař dočkal nového nastudování, ale již bez Landovy účasti. Hudba z muzikálu se objevila i ve stejnojmenném filmu F. A. Brabce.

DALŠÍ NOMINOVANÍ ZPĚVÁCI
Dan Bárta
Petr Muk
PŘEHLED VŠECH NOMINACÍ

V současné době finišují přípravy na uvedení Landova nového muzikálu Tajemství. V Obecním domě v Praze bylo roku 2003 uvedeno jeho Rockquiem, jež bylo přepracováním slavného Mozartova Requiem do rockové podoby.

Kromě muzikálů napsal i hudbu pro filmy Gambit (2001) a Udělení milosti se zamítá (2002).

Je velmi populární, nasbíral dvanáct zlatých a pět platinových desek.

Vystudoval pražskou konzervatoř a sporadicky se také věnuje herectví, mohli jsme ho vidět například ve filmech Copak je to za vojáka, Proč? nebo Černí Baroni. Od roku 1996 jezdí na profesionální úrovni autokros, v posledních čtyřech letech jezdí i rallye.

Diskografie:

Valčík (1993)

Chcíply dobrý víly (1995)

Pozdrav z fronty (1997)

Smrtihlav (1998)

 Konec (1999)

Best of: Landa (2000)

9mm argumentů (2002)

Vltava tour (2003)

Neofolk (2004)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám