Hlavní obsah

Daniel Landa

Hegemonii Daniela Bárty, který si odnesl cenu Akademie populární hudby pro nejlepšího zpěváka už sedmkrát, se letos pokusí ukončit Petr Muk, jenž již tuto cenu získal v roce 1992, a Daniel Landa.

Foto: Lucie Drahošová

MUDr. Pavel Pilař

Článek

Daniel Landa na sebe poprvé upozornil ve skupině Orlík, kterou v roce 1987 založili společně s hercem Davidem Matáskem. Orlíku, který svou image i texty patřil do vlny skinheadských kapel, vyšla dvě alba, než se v roce 1991 rozpadl.

Roku 1992 se Landa vydal na sólovou dráhu, kterou začal albem Valčík. Jeho zatím poslední deskou je Neofolk z loňského roku. Během své sólové kariéry prodělal řadu stylových proměn, od ohlasů skinheadského stylu Oi! přes hutný rock až k písničkářství. V roce 2004 nahrál album Večer s písní Karla Kryla a uspořádal večer, který připomenul jeho památku.

Od poloviny devadesátých let se Landa také věnuje scénické hudbě a muzikálu. Společně se svou manželkou Mirjam Müller v roce 1996 napsali a uvedli muzikál Krysař, který se s úspěchem hrál také v Německu, Rakousku a na Slovensku. V roce 2002 se Krysař dočkal nového nastudování, ale již bez Landovy účasti. Hudba z muzikálu se objevila i ve stejnojmenném filmu F. A. Brabce.

DALŠÍ NOMINOVANÍ ZPĚVÁCI
Dan Bárta
Petr Muk
PŘEHLED VŠECH NOMINACÍ

V současné době finišují přípravy na uvedení Landova nového muzikálu Tajemství. V Obecním domě v Praze bylo roku 2003 uvedeno jeho Rockquiem, jež bylo přepracováním slavného Mozartova Requiem do rockové podoby.

Kromě muzikálů napsal i hudbu pro filmy Gambit (2001) a Udělení milosti se zamítá (2002).

Je velmi populární, nasbíral dvanáct zlatých a pět platinových desek.

Vystudoval pražskou konzervatoř a sporadicky se také věnuje herectví, mohli jsme ho vidět například ve filmech Copak je to za vojáka, Proč? nebo Černí Baroni. Od roku 1996 jezdí na profesionální úrovni autokros, v posledních čtyřech letech jezdí i rallye.

Diskografie:

Valčík (1993)

Chcíply dobrý víly (1995)

Pozdrav z fronty (1997)

Smrtihlav (1998)

 Konec (1999)

Best of: Landa (2000)

9mm argumentů (2002)

Vltava tour (2003)

Neofolk (2004)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám