Hlavní obsah

Dan Šustr z Tiché dohody nahrává sólovou desku

Právo, jaš

Zpěvák, skladatel, kytarista a textař Dan Šustr je známý především ze skupiny Tichá dohoda, kterou založil již v roce 1986. Je autorem slavných písniček Večírek osamělých srdcí, Marioneta, Kotva a kříž, Tulák po hvězdách či Zakázaný slova z aktuálního alba své kapely nazvaného Hlasitá revoluce (2017).

Foto: Vendula Fantová

Dan Šustr už první písničku ze sólového alba zveřejnil.

Článek

Nyní, ve třiapadesáti letech, chystá svou první sólovou desku. Na prahu ledna zveřejnil ukázku z ní, písničku Requiem pro Petra Šabacha. Všechny nástroje si v ní nahrál sám.

„Při skládání se mi občas povede napsat něco, co mi nezapadá do koncepce Tiché dohody. Jedná se hlavně o textová témata nevhodná pro ženskou interpretku. Protože jsem ve skupině původně figuroval jako zpěvák, některé starší skladby z osmdesátých let jsme přezpívali, týká se to písní Přátelé či Milion tajemství, a v devadesátých letech jsem to řešil zpravidla tak, že jsem si nechal jednu píseň, kterou jsem nazpíval na desce sám. Jde o Já a Lou Reed nebo East Side Story. Nikdy to však nebyl singl, protože skupina byla vedena jako skupina se zpěvačkou,“ vysvětlil Šustr.

„Nyní mám však vlastní label a můžu si dělat, co chci, takže jsem se rozhodl realizovat několik aktuálních plus tři starší skladby jako svou ucelenou sólovou desku. Prostě jsem si natočil pár písniček. Nedělal bych z toho žádnou velkou záležitost, nepomýšlím na regulérní sólovou dráhu či koncertní vystoupení a ani to nijak nezasáhne činnost skupiny Tichá dohoda. Ta pokračuje dál. Naopak mám připravené nové skladby i pro ni. Ty by se měly natočit v létě. Pokračujeme i v živém hraní. Pokud by se ale nějaká ze sólových skladeb líbila, zařadili bychom ji do repertoáru,“ dodal.

Tichá dohoda vydala loni v říjnu své album Hlasitá revoluce rovněž ve vinylové verzi a natočila k němu v pořadí šestý videoklip, a to ke skladbě Já a můj pes.

Nové album slibuje ještě v tomto roce. Kapelu lze vidět a slyšet na nejbližším koncertu 28. února v brněnském klubu Kabinet múz.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám