Hlavní obsah

Cypress Hill a The Levellers proti dešti a bahnu

Novinky, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÝ BROD

Čtyři dny hudby v jednom zátahu, proměnlivé počasí, patnáct tisíc diváků a pozoruhodná atmosféra vlídnosti - tak lze charakterizovat devátý ročník hudebního festivalu Rock for People, který proběhl v Českém Brodě od 3. do 6. července.

Článek

"Jsme jen smutní z toho, že nevyšlo počasí. Přijde nám to trochu nespravedlivé, protože tenhle ročník byl připraven nejlépe ze všech. Věnovali jsme mu intenzivní péči a ohlasy na něj byly první dva dny, kdy svítilo slunce, kladné. Pak ale přišly deště a změnily areál ve Woodstock, což příznivý dojem kazí," řekl Právu pořadatel Michal Thomes.

Kabát jako předkrm

Ve čtvrtek odpoledne přišli ti hodně nedočkaví fanoušci. Pořadatelé pro ně nachystali program s hlavní akvizicí v podobě Kabátu. Teplická skupina dostala v tu chvíli zhruba sedm tisíc přítomných diváků do varu a naznačila, že další dny přinesou mnoho radosti a vřelosti. Zároveň ale přinesla malý problém, neboť obyvatelé Českého Brodu byli po půlnoci rušeni jejich hlasitou produkcí a na Městský úřad nasměrovali několik stížností. "Týkaly se jenom koncertu Kabátu. Chápu to, měli jít ráno do práce a ten hluk jim nedovolil vyspat se. Další stížnosti už nepřišly," sdělil Právu místostarosta města Jakub Nekolný.

"Byl to skvělý koncert," radoval se zpěvák Kabátu Josef Vojtek. "Nevěděli jsme, jací tu budou lidé, hráli jsme na Rock for People poprvé." Na rozjetý první den navázaly i další.

Hlavní hvězdou Cypress Hill

V pátek večer kralovali hlavní scéně legendární američtí hiphopeři Cypress Hill. Přijeli sice bez doprovodných rockových muzikantů, ale ve čtyřčlenném obsazení nabídli průřez nejlepšími skladbami a nezapomněli ani na hit Cock The Hammer, který je před lety proslavil.

Příjemnou noční "diskotéku" naservíroval naplněnému areálu holandský projekt Junkie XL, postavený na jediném muži, diskžokejovi Tomu Holkenbergovi.

Tradiční úspěch zaznamenali tuzemci Wohnout, Vypsaná fixa, Kryštof i Tata Bojs, hrající až pozdě večer. "Pro nás je Rock for People kultovní festival," svěřil se kytarista a zpěvák Wohnoutu Honza Homola. "Bydlíme kousek vedle, v Jevanech, a jezdili jsme sem i jako diváci. S Wohnoutem jsme tu hráli popáté."

Tanec v bahenní lázni

"Náš zpěvák Lou Fanánek Hagen je z tohohle festivalu tak nadšený, že asi po třech letech sundal své tradiční zelené tričko a ukázal lidem tetování na ramenou," usmíval se spokojeně baskytarista skupiny Tři sestry Tomáš Doležal. Jeho kapela je neodmyslitelným účastníkem festivalu.Spojuje ji s ním i jméno formace Divokej Bill, které před časem pomáhala ve startu a která na Rock for People hraje jako domovská. V sobotu otevřela velmi vyrovnaným setem dveře hvězdným The Levellers.

Ti publikum poněkud zaskočili a za deště je dostávali do patřičné nálady jen pozvolna. Směs britských a keltských motivů smíšená s punkem dostala říz až po patnácti minutách. Vystoupení vyvrcholilo v přídavku písní Beautiful Day s nádherným poselstvím.

Neděle patřila Therapy?

Nedělní den poznamenaly vysychající bahenní lázně u jedné ze scén a očekávaná malátnost návštěvníků. Na českobrodském vlakovém nádraží ale málokdo šetřil na adresu festivalu superlativy. "Ačkoli to byl náš co do návštěvnosti nejúspěšnější ročník, máme strach, jak dopadl ekonomicky. Zatím to počítáme, věříme, že to bude v pořádku," uzavřel Michal Thomes.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám