Hlavní obsah

Čtyři nositelé Nobelovy ceny a 200 dalších spisovatelů odsoudilo ruské zákony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Více než 200 význačných spisovatelů z 30 zemí světa odsoudilo ruské zákony ohledně rouhání a proti homosexualitě v otevřeném dopisu, který ve čtvrtek zveřejnil britský deník The Guardian. Den před zahájením olympiády v Soči literáti podle webu listu označili tyto zákony za porušování svobody projevu.

Foto: Archiv, Právo

Zákony odsoudil i Orhan Pamuk.

Článek

Text podepsali i čtyři držitelé Nobelovy ceny za literaturu Günter Grass, Wole Soyinka, Elfriede Jelineková a Orhan Pamuk. Odsuzují se v něm zákony zakazující propagaci „netradičních sexuálních vztahů” mezi mladistvými a zavádějící kriminalizace urážek náboženství i rouhání. Tyto zákony ohrožují spisovatele a novináře. Nutí je k mlčení, jinak jim hrozí perzekuce a často drastický trest jen za to, že vyjádřili své myšlenky.

Podobné projevy se dají očekávat i během olympiády ze strany některých sportovců nebo členů oficiálních zahraničních delegací. Jejich důvodem může být hlavně loni schválený ruský zákon o zákazu propagace homosexuality mezi mládeží, který mnozí v Rusku i v zahraničí považují za nástroj represe proti ruským gayům a lesbám. Záměr vyjádřit nesouhlas s touto právní normou už dali najevo někteří členové americké delegace.

Reklama

Výběr článků

Načítám